ANC referèndum
L'ANC veu factible la declaració unilateral d'independència | Diari Català

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha explicat que l’assemblea del dissabte 29 d’abril a Granollers sotmetrà a votació de tots els socis si l’ANC donaria suport a una declaració unilateral d’independència de Catalunya si el Govern central no permet un referèndum.

En presentar en roda de premsa la precampanya de l’entitat pel ‘sí’ en el referèndum que preveu la Generalitat, ha dit que la prioritat de l’ANC és aquesta consulta però que no pot descartar-se la independència unilateral, encara que ho veu “poc probable”.

El debat el va obrir aquest dimarts el vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, que va contemplar la declaració si l’Estat prohibeix el referèndum, i Sànchez ha avalat que el també líder d’ERC va dir alguna cosa “d’un sentit comú absolut”.

Sànchez ha explicat que l’assemblea debatrà el full de ruta sobiranista que proposa l’entitat per al proper any, i en aquest full de ruta es contemplarà la declaració d’independència com a mecanisme de “desbloqueig” en cas que l’Estat no permeti el referèndum.

Encara que ho considera poc probable, Sànchez creu que, si no hi ha referèndum per un bloqueig de l’Estat, la majoria absoluta de 72 diputats que JxSí i la CUP formen al Parlament té dret a procedir a “la comunicació -a la comunitat internacional- i a la proclamació de Catalunya com a nou Estat”.

També ha defensat que contemplar la declaració unilateral d’independència no ha de generar tanta revolada perquè JxSí ja va incloure aquesta possibilitat “al programa electoral” amb què es va presentar i va guanyar les eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015.

NO HI HA DIVISIÓ

Sànchez considera que en els últims dies s’ha generat “soroll” entre ERC i el PDeCAT per l’enregistrament al dirigent del PDeCAT David Bonvehí, però està convençut que no perjudicarà la unitat dels sobiranistes.

“És indubtable que hi ha hagut soroll i que el procés està permanentment acompanyat de soroll” però ha assegurat que no afectarà el compromís del Govern del referèndum al qual el president Puigdemont es va comprometre.

Per a ell, són “polèmiques que no serveixen per reforçar el camí que la ciutadania vol” però l’ANC està convençuda que hi haurà referèndum, i Sànchez ha avisat que la seva entitat no acostuma a fallar en les seves prediccions.