Sánchez mobilització 9N
Jordi Sanchez, president de l'ANC | Foto: Europa Press

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha vinculat la qüestió de confiança que afrontarà al setembre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a l’aprovació dels Pressupostos de 2017.

El Govern necessita estabilitat; sense pressupostos no hi ha estabilitat i sense estabilitat és molt difícil fer tot el treball que cal fer” per desplegar el full de ruta independentista, ha destacat Sànchez en una entrevista d’Europa Press.

Puigdemont va plantejar la seva moció de confiança al juny quan la CUP li va tombar els Pressupostos de 2016 al Parlament –alineant-se amb la resta de partits de l’oposició–: el líder de l’executiu català va considerar que s’havia quedat en minoria i que havia de renovar la confiança de la Cambra.

Per al Govern no tindria sentit que Puigdemont superés la moció de confiança i que després tornés a perdre una votació pressupostària, per la qual cosa la vincula necessàriament a l’aprovació dels comptes, mentre que la CUP rebutja incloure-les en la negociació.

Davant d’aquesta negativa, Sànchez recorda que “en democràcia, l’estabilitat està garantida si el Govern té l’instrument bàsic per governar, que són els pressupostos”, i afegeix que el compromís d’aprovar els comptes que hauria d’adquirir la CUP seria limitat, ja que es preveu que la legislatura acabi en un any.

Perilla el procés

 Sànchez ha avisat que el procés sobiranista “ensopegaria d’una manera molt clara” si Puigdemont perd la qüestió de confiança, i ha dit que unes noves eleccions serien el pitjor escenari per a l’independentisme.

“Significaria que els 72 diputats no han fet el que tocava d’acord amb el mandat del 27S”, però aquest escenari no sembla possible perquè tot apunta que Puigdemont sortirà invicte, ha precisat.

Per al líder de l’ANC, cal que JxSí i la CUP treballin des de la unitat per aconseguir culminar el procés sobiranista: “Si nosaltres mateixos, amb la majoria de la qual disposem, acabem posant obstacles al camí, al final ensopegarem”.

La unitat és vital

Considera que ara més que mai cal que no hi hagi fissures entre els sobiranistes, tenint en compte les possibles responsabilitats penals a les quals s’enfronten Puigdemont, els seus consellers, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres de la Mesa.

Preguntat per si comparteix que el Parlament presenti les al·legacions que reclama el Tribunal Constitucional (TC) abans de decidir si obre la via penal o bé s’ha de considerar un tribunal deslegitimat, Sànchez ha recordat que la Cambra catalana ha recorregut altres vegades amb anterioritat davant d’aquest òrgan: “Qualsevol espai que serveixi per obrir debat jurídic no és contraproduent”.

El que no pot fer el Parlament és plegar-se a les decisions del TC que són contràries a la majoria sorgida de les urnes“, i ha estat aquesta la principal línia vermella per a Sànchez, que considera que en el cas que es produeixin inhabilitacions o multes, la societat haurà mobilitzar-se massivament en senyal de suport.

Tot i que el TC actuï en aquest sentit, l’obligació de la majoria dels parlamentaris serà desatendre’l i “actuar d’acord amb les decisions que el Parlament ha pres sobiranament”.