Els Thyssen i d’altres col·leccionistes d’art, posibles implicats en societats ‘offshore’

Famílies rellevants vinculades al món de l’art com els ThyssenBornemisza o els Nahmad apareixen vinculades als anomenats ‘papers de Panamà’ per la seva relació amb societats ‘offshore‘.

Un advocat de la família ThyssenBornemisza ha confirmat la propietat d’una empresa offshore, però ha precisat que les autoritats fiscals espanyoles “en tenen ple coneixement”, segons recull ‘El Confidencial’, que ha participat, juntament amb La Sexta, en la investigació del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ).

Els Nahmad, d’origen jueu sefardita, amb residència a Mònaco i molt vinculats al món de l’art, van operar amb ‘offshores‘ com Swinton International, en la venda el 1995 de cinc olis de Picasso, dos Matisse i les ‘Danseuses‘ de Degas. Dues d’aquestes obres van ser immediatament subhastades a Sotheby‘s com a pertanyents a una col·lecció privada, mentre que figuraven a la panamenya International Art Center, controlada un altre cop pels Nahmad. Segons apunta El Confidencial, els Nahmad, través de comptes suïssos i societats ‘offshore‘, s’autocomprarien i vendrien quadres.

La investigació del Consorci de Periodistes també apunta dades sobre el parador de l’obra desapareguda d’Amadeo Modigliani, ‘Home assegut amb un bastó’, que podria estar en mans de la societat ‘Internacional Art Center‘, que segons revelen els ‘papers de Panamà’, està controlada pels Nahmad.