En el conjunt de l’estat, el nombre d’aturats durant el mes d’abril és de quatre milions de persones

Tendència positiva. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha fet públiques les dades de l’atur del mes d’abril. Segons l’entitat, l’atur registrat al Principat s’ha reduït en més de 13.800 persones, i situa el total de ciutadans sense feina en els 486.123 desocupats. Es tracta doncs, de la taxa d’atur més baixa des del juny del 2009, i per tant hauríem de retrocedir set anys per trobar uns índexs similars. De fet, si ens fixem en les dades dels darrers dotze mesos, ens adonarem que la tendència de l’atur és positiva, doncs ha retrocedit un 12%. I per tant, en el darrer any 66.800 persones s’han donat de baixa al registre de l’atur.

Amb tot, durant el mes d’abril l’atur ha caigut un 2.77%, tal i com ha indicat el ministeri d’Ocupació espanyol. Per altre banda, si ens fixem en l’evolució de l’atur a la resta d’Espanya, veurem com també ha registrat una caiguda. De fet, durant el mes d’abril hi consten 83.599 persones menys en les llistes de l’atur. Ara, doncs, el nombre de ciutadans que es troben sense feina a Espanya superen la barrera dels quatre milions i es situen en els 4.011.171 persones. Un xifra que no es produïa des de l’agost del 2010. Pel que fa al comportament de l’atur espanyol en el darrer any veurem com aquest ha disminuït en 321.845 persones, amb un ritme de caiguda interanual del 7.5%.

L’afiliació augmenta

Aquest dimecres, també, s’han fet públiques les xifres de l’afiliació a la Seguretat Social. En aquest sentit, l’afiliació a Catalunya ha augmentat, tot sumant 31.200 nous cotitzants; és a dir, un 1% més. Es tracta doncs, de l’increment més significatiu, només per darrera de les Illes Balears i Andalusia, on s’ha aconseguit superar els 34.000 nous afiliats. De fet, al Principat, actualment hi ha més de 3.1 milions de cotitzants. Al conjunt de l’estat la tendència és similar. I doncs, l’afiliació a la Seguretat Social va créixer durant el mes d’abril en 158.038 persones, tot registrant un 0.91% que al febrer. Finalment, destacar que aquest repunt és el més alt que s’ha produït en la sèrie història, només superat pel mes d’abril del 2015. Ara, caldrà veure si aquesta tendència continua o es reverteix.