“L’Ebre sense cabal és la mort del Delta”

0
Plataforma en Defensa de l'Ebre
Capçalera de la manifesetació del passat diumenge.

Milers de persones es manifesten a Barcelona per protestar contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre

Sota el lema “L’Ebre sense cabal és la mort del Delta”, més de 15.000 persones – segons la Guàrdia Urbana – es van manifestar pels carrers de Barcelona per protestar contra el Pla Hidrològic que vol aplicar el Govern espanyol a la Conca de l’Ebre. La manifestació va coincidir amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient i es va fer quatre mesos després de la multitudinària protesta a Amposta, que va reunir 50.000 persones.

Amb samarretes blaves, els manifestants van omplir els principals carrers de la capital des de passades poc més de les 12 del migdia en una protesta que es va anomenar Riuada 5-JVan sortir des de Plaça Universitat i van recórrer el carrer Pelai fins plaça Catalunya, per seguir a Urquinaona i arribar a la plaça de la Catedral – on acabava la manifestació – per Via Laietana.

L’objectiu era demostrar que les protestes contra el Pla Hidrològic no són quelcom local i que les queixes que s’han presentat i es presentaran a la Comissió Europea compten amb un suport ampli de la societat. El pla incompleix les directives europees de medi ambient i posa en perill el Delta de l’Ebre al no respectar-se que és reserva de la biosfera des de l’any 2013.

“La defensa de l’Ebre no és només una lluita d’un territori, sinó una lluita compartida”, deia un dels portaveus de la Plataforma per a la Defensa de l’Ebre (PDE). En total, unes 90 entitats i organitzacions – de Catalunya, però també d’Aragó i el País Valencià – van participar de la cinquena manifestació a Barcelona en defensa de l’Ebre.

Entre els manifestants s’hi trobaven alguns representants polítics, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.També hi havia representants de la CUP, com les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant i altres del Congrés, com Xavier Domènech, Gabriel Rufián o Francesc Homs, als quals també s’hi va sumar l’eurodiputat d’ICV Ernest Urtasun, que ha defensat davant la UE les demandes de les entitats.

Fa anys que la lluita per la defensa de l’Ebre està en marxa i es reactiva amb força cada cop que es vol fer un canvi en les normatives sobre l’aigua des del Govern espanyol. La reforma per la qual es va convocar aquesta manifestació fixa un cabdal mínim de 3.000 hectòmetres cúbics (hm3) per al tram final del riu, tot i que tant la Generalitat com la PDE i altres organitzacions havien pactat un cabdal mínim de 9.907 hm3, que podrien rebaixar-se fins els 5.871 en temporades de sequera.

Des de la Unió Europea ja han avisat diverses vegades a l’Estat espanyol que la seva política d’aigua no compleix les normatives establertes a nivell comunitari, a més d’avisar que els objectius de la Directiva Marc de l’Aigua Europea podrien no complir-se si es posa en marxa el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre.