L’economista Esther Duflo rep el premi Princesa d’Astúries

0

L’economista Esther Duflo rep el premi Princesa d’Astúries

Ha estat guardonada per la seva lluita contra la pobresa

La Fundació Princesa d’Astúries ha guardonat en la categoria de Ciències Socials a l’economista francesa Esther Duflo pel seu treball en el camp de l’economia del desenvolupament i la lluita contra la pobresa. Duflo, nascuda a París l’any 1972, ha guanyat en la votació al popular economista Thomas Pikkety, al sociòleg espanyol Manuel Castells i al filòsof nord-americà Michael Sandel.

Esther Duflo, professora de l’institut Tecnològic de Massachussets (MIT) des de 1999, pot ser englobada en el grup d’investigadors randomistes, és a dir, que treballa sobre el terreny amb proves aleatòries amb l’objectiu d’identificar les mesures més efectives. L’any 2003 va fundar conjuntament amb l’indi Abhijit Banerjee el laboratori J-PAL dedicat a l’acció contra la pobresa, en aquest institut col•laboren 117 professionals arreu del món.

La guardonada no es considera una revolucionària, “Jo diria que en molts sentits la nostra postura és just la contrària a una revolució. Hi ha molta gent lluitant contra la pobresa que vol ser revolucionària, aconseguir un objectiu que resolgui tot el problema. I la nostra aproximació és més gradual”, va assenyalar a una entrevista concedida al diari EL PAÍS el 2012. Per aquelles dates acaba de ser publicada a Espanya la seva principal obra, Repensar la pobresa: un gir radical en la lluita contra la desigualtat global (Taurus 2012), que va ser escrita amb el seu col•laborador Banerjee i va ser escollit llibre de l’any pel Finantial Times.

El jurat ha volgut reconèixer les “innovadores i decisives contribucions a l’economia del desenvolupament i a l’estudi de les polítiques contra la pobresa” realitzades per Duflo. A més, ha subratllat que l’economista “ha aplicat amb originalitat mètodes experimentals per avaluar l’eficàcia de les polítiques contra la desigualtat econòmica i social, especialment a l’Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica.

El premi Princesa d’Astúries, dotat amb 50.000 euros en metàl•lic, ha sigut concedit a Duflo després d’un gran nombre de guardons, entre els quals destaca, l’any 2010, el John Bates Clark, un premi que s’atorga al millor economista menor de 40 anys que hagi nascut o treballat als EUA i que és considerat com una candidatura al Nobel. Gairebé la meitat dels qui l’han rebut han aconseguit posteriorment el reconeixement de l’Acadèmia sueca.

Una brillant trajectòria

Als seus 42 anys, ja és doctora honoris causa per la Universitat de Yale, Lliure de Lovaina i la London Business School, a més de membre de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències. La Fundació Princesa d’Astúries indica que els resultats de la seva recerca han renovat, amb profunditat, “el disseny d’estratègies en els àmbits de l’educació, la salut, les macrofinances i el treball”.

Duflo creu que existeixen diversos errors en el sistema de microcrèdits, els quals veu útils per a empreses i famílies pobres, sense contacte previ amb el sistema financer, però’”no canvia radicalment les seves perspectives de sortir de la pobresa”.

Sota criteri de l’economista francesa, l’aspecte més important per a fugir de la pobresa és la redistribució dels recursos, tot i que renega del popular terme Robin Hood: “No sé per què hem d’anomenar-lo taxa Robin Hood. “Hem d’avançar cap a un sistema fiscal més progressiu, redistributiu i que generi ingressos suficients per a prestar els serveis que volen els ciutadans. Tant els països rics com els pobres han de revisar els seus sistemes tributaris, massa complicats avui dia i amb moltes vies d’engany que el fan menys progressiu del que creiem”.

L’Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab o J-PAL

L’organització Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-PAL) és una xarxa de professors afiliats, actualment consta de 117 membres, que estan units per l’ús de les avaluacions aleatòries per a respondre preguntes fonamentals per a reduir la pobresa. La missió del J-PAL és acabar amb la pobresa gràcies a l’evidència científica aplicada a les polítiques. Aquest organisme col·labora amb ONG’s i organitzacions internacionals en el desenvolupament d’amplis programes amb eficàcia contrastada, el seu objectiu final és crear una “cultura d’exigir proves” per a donar suport a la política en el món en desenvolupament.