INFOGRAFIA | L’edat i l’abstenció, claus del 26J

0
Eleccions 26J
Mariano Rajoy celebra la victòria a les eleccions del 26J | Foto: Europa Press

El PP s’afavoreix d’una major abstenció, especialment entre els joves, per imposar-se a les eleccions del 26J

Divendres passat, hores després que els britànics decidiren en referèndum deixar de pertànyer a la Unió Europea, els analistes alertaven d’una bretxa generacional entre els participants al referèndum: mentre els menors de 35 anys van votar massivament per la permanència del Regne Unit, els més grans de 50 ho van fer en sentit contrari. El fet que hi hagués més abstencionisme entre els joves va provocar el resultat d’un 51,9% dels britànics favorables a l’adéu del Regne Unit a la UE.

Els mateixos factors es repeteixen com a determinants per explicar els resultats del passat diumenge a les eleccions generals espanyoles, que van consolidar el PP com a partit més votat i en les quals el PSOE va evitar el sorpasso per part de Podemos. El nivell d’abstenció, un clàssic a la politologia espanyola per explicar resultats electorals, ha tornat a beneficiar el Partit Popular, que sempre surt reforçat quan la participació és baixa.

 

 

Per què el PP guanya amb més abstenció? Per la tipologia del seu votant, que és molt més fidel que amb altres opcions polítiques. El votant espanyol de centre-dreta i dreta no té alternativa real de vot i tampoc opta per quedar-se en casa pel que es diu sempre que el votant del PP sempre va a votar. El resultat final d’una elecció depèn, per tant, de la mobilització que aconsegueixen la resta de partits, en especial fins al 2011 el PSOE.

També l’edat és un factor explicatiu dels resultats electorals a Espanya. Com al Regne Unit, s’ha produït una escletxa els joves i els més grans a l’hora del partit al qual voten. Mentre els més grans de 45 anys prefereixen votar al PP i Ciutadans, els que tenen entre 30 i 45 es decanten pel PSOE i els més joves, majoritàriament, s’inclinen per votar Podemos.

Ambdós factors no són nous a la política espanyola, ja que el gràfic que acompanya aquest article demostra que les victòries de l’esquerra s’han produït quan més participació hi ha hagut. Respecte a l’edat, la teoria política mundialment senyala que, en línies generals, un neix més procliu a l’esquerra ideològica i es decanta per la dreta a mesura que es fa més gran.

 

Compartir
Article anteriorEl Parlament destitueix De Alfonso
Article següentPuigdemont i Arrimadas analitzen el 26J al bar del Parlament
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]