L’emperador del Japó avisa que aviat renunciarà al càrrec

0
Japon emperador Akihito
L'emperador Akihito del Japó | Foto: Europa Press

L’emperador Akihito es mostra “preocupat” per les limitacions que pateix a causa del gradual deteriorament de la seva salut

L’emperador Akihito del Japó ha assegurat aquest dilluns que està “preocupat” per la possibilitat que el gradual deteriorament de la seva salut acabi impedint-li continuar complint amb els seus deures de cap d’Estat com ha estat fent fins ara. “Quan considero que el meu nivell de salut està disminuint gradualment, em preocupa que pugui arribar a ser difícil per a mi complir els meus deures com a símbol de l’estat amb plena capacitat, com he fet fins ara”, ha assegurat l’emperador, en un discurs emès per la cadena de televisió pública NHK.

NHK va informar el juliol que Akihito, sotmès a una operació de cor i amb tractament mèdic per càncer de pròstata, podria voler abdicar els anys vinents, una decisió que no té precedents en la història del Japó.

La figura de l’emperador, que en el seu moment va arribar a ser considerada divina, està definida en la Constitució del Japó com un símbol de l’Estat i de la unitat del poble japonès i no té competències polítiques. En el seu missatge d’aquest dilluns, Akihito no ha dit explícitament que vulgui abdicar, un missatge que podria ser interpretat com una intromissió en les decisions dels polítics. L’abdicació imperial no està prevista en la legislació japonesa, de manera que les autoritats nipones es veurien obligades a improvisar. La base més conservadora del Govern de Shinzo Abe s’oposa a aquesta mesura.

Akihito, de 82 anys, ha hagut de ser ingressat diverses vegades els últims anys per diverses molèsties, raó que l’hauria empès a sospesar l’abdicació a favor del príncep hereu, Naruhito, de 56 anys.