El futbolista argentí compareix aquest dijous en el judici contra ell i el seu pare per un presumpte frau fiscal contra la Hisenda Pública

Leo Messi, futbolista del FC Barcelona, s’asseurà a la banqueta. No a la d’un camp de futbol, sinó que ho farà a la banqueta dels acusats per comparèixer, aquest dijous, davant d’un tribunal de l’Audiència de Barcelona per donar explicacions sobre el presumpte frau fiscal de 4’1 milions d’euros del qual està acusat juntament amb el seu pare.

Tots dos estan acusats d’amagar a la Hisenda Pública espanyola, presumptament, els ingressos derivats dels seus drets d’imatge durant els anys 2007, 2008 i 2009.

L’argentí compareixerà, de la mateixa manera que el seu progenitor, en aquesta tercera sessió del judici que des de dimarts se celebra al Palau de Justícia de Barcelona. Cap dels dos s’ha presentat en cap dels dos primers dies de la vista –no estaven obligats a fer-ho–, ja que s’enfronten a menys de dos anys de presó i, per tant, només estan obligats a fer-ho el dia previst per a les seves declaracions.

 

Modus operandi

La presumpta estratègia defraudadora seguida pels Messi era la següent: simular la cessió dels seus drets d’imatge a societats instrumentals situades en paradisos fiscals –Belize i Uruguai– i, paral·lelament, formalitzar contractes de llicència, agència o prestació de serveis amb tercers en jurisdiccions de conveniència, com el Regne Unit i Suïssa.

Cap de les parts qüestiona l’existència del frau –Messi va retornar la quantitat defraudada més una multa econòmica–, però en el judici ha de dirimir-se la responsabilitat penal del jugador, que previsiblement defensarà que era el seu pare qui s’encarregava de la gestió econòmica tal com va fer davant del jutjat d’instrucció.

L’Advocacia de l’Estat, que representa l’Agència Tributària, demana 22 mesos de presó pel jugador –el mateix que pel seu pare–, ja que el considera coautor dels delictes. Per la seva banda, la Fiscalia considera que el futbolista no té responsabilitat penal perquè confiava “cegament” en el seu progenitor.

En l’exculpació del jugador que defensa la Fiscalia i la seva pròpia defensa, s’afegeix la desvinculació de Messi de les gestions del seu pare, tal com van declarar els seus assessors fiscals en la seva versió com a testimonis: “Algun contracte el va signar –Leo Messi– davant meu. Ell simplement deia: ‘És tot correcte?’ Però fora d’això, res”, assegurava Íñigo Juárez, del despatx Juárez Veciana, en una declaració semblant a la del seu germà i també soci del despatx, Ángel Juárez, el qual assegurava que sempre tractava amb el pare i mai amb el jugador.

 

Un “interrogatori dens”

Més de 200 periodistes de 50 mitjans de comunicació diferents estan acreditats per cobrir aquest judici, que presumiblement aquest dijous tindrà el seu moment de màxima expectació amb la declaració de Leo Messi. No obstant això, es preveu que compareguin tres perits i que quedi vist per a sentència amb els informes finals i conclusions.

El representant de l’Advocacia de l’Estat, quan s’acabava la sessió de dimecres, advertia que els acusats “seran sotmesos a un interrogatori dens”.