Les banderes centren la darrera comtessa electoral

0
Balcó del consistorí barceloní
Façana de l'Ajuntament de Barcelona
Balcó del consistorí barceloní
Façana de l’Ajuntament de Barcelona

El darrer dia de campanya electora es centra en l’anomenada guerra de banderes. Alfred Bosch i Fernández Díaz van mostrar l’estelada i la ‘rojigualda’ al consistori barceloní

 

“ Em sap greu tot el que ha passat”. Amb aquestes paraules es referia avui el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona respecte l’anomenada ‘guerra’ de banderes. Els fets van ocórrer ahir a mig matí a la façana de l’Ajuntament de Barcelona. Al balcó de l’edifici s’hi trobaven el president de la Generalitat, Artur Mas, la batllessa de Barcelona, Ada Colau, i els representants dels partits polítics del consistori barceloní.

En motiu de la celebració de les festes de la Mercè, la plaça Sant Jaume vivia la seva diada castellera. Va ser aleshores quan Alfred Bosch va penjar una estelada al balcó. Com a resposta el portaveu del grup Popular al consistori barceloní va desplegar una bandera espanyola. La insígnia va ser rebuda pels assistents amb xiulets i crits d’independència, alhora que el republicà demanava respecte per a tots els símbols. Segons ha declarat Alberto Fernandez Díaz, va exhibir premeditadament la bandera espanyola, tot portant-se-la de casa, perquè l’experiència d’altres actes li deia que els republicans mostrarien l’estelada. El tercer protagonista de la història va ser Gerardo Pissarello. El tinent alcalde barceloní va intentar impedir que Fernandez Diaz pengés la ‘rojigualda’, alhora que va demanar a Alfred Bosch que retirés l’estelada. Ambdós portaveus van obeir i van guardar-se les seves banderes. L’acció de Pissarello ha estat tan aplaudida com criticada pels internautes a twitter.

Jorge Fernández Díaz, ministre de l'interior
Jorge Fernández Díaz, ministre de l’interior

Arran de l’incident de la ja anomenada ‘guerra de banderes’, Alfred Bosch ha enviat aquest matí una carta als mitjans de comunicació on assegura que és l’únic responsable de la polèmica gesta. També ha volgut demanar disculpes a “tots els que s’hagin pogut sentir ferits o ofesos, els que hagin trobat el fet poc oportú i sobretot, als milers de persones que fa dies que treballen en l’objectiu més noble que ens hem marcat com a poble, i que ara hagin pogut sentir-se perjudicats”. El cert és que el seu gest ha centrat la polèmica del darrer dia de campanya electoral. En aquest sentit, el candidat dels populars a la Generalitat de Catalunya, Xavier García Albiol, ha volgut aplaudir a Fernández Díaz i ha avisat que “a cada acció i haurà una reacció, i doncs ha dit “ja s’ha acabat la broma. Ha arribat el moment de plantar-los cara”. El ministre de l’interior, Jorge Fernández Díaz, també s’ha afegit a les critiques d’Albiol i ha comparat els fets amb ETA: “té unes connotacions molt negatives que recorden anys enrere en el País Bac quan ETA era totalment activa i operativa sembrant reguerons de sang i por per totes parts”.

Finalment avui és el darrer dia de campanya electoral i Junts Pel Sí, la CUP i el Partit Popular tancaran la campanya en tres grans actes. L’objectiu aconseguir fer-se amb els prop de 600.000 indecisos que es troben a l’àrea metropolitana. La llista de Raul Romeva celebrarà un gran acte de l’avinguda Maria Cristina de Barcelona; Antonio Baños tancarà la campanya electoral a Badalona i els populars rebràn el recolzament de Nicolas Sarkozy i Mariano Rajoy.