“Les dones tenim més capacitat que els homes pel plaer”

0
Mireia Darder | Diari Catala
Foto cedida: Mireia Darder

Entrevista a la doctora Mireia Darder, escritora del llibre ‘Nascudes per al plaer’

Doctorada en psicologia i cofundadora de l’Institut Gestalt de Barcelona. Entrevistem a Mireia Darder, l’escriptora que proposa a les dones al seu llibre a aprendre ‘com gaudir del sexe sense demanar disculpes‘.

Mireia Darder | Diari Catala
Foto cedida: Mireia Darder

Quan i per què decideixes estudiar psicologia?
És una història que sempre explico. No m’entenia gens a mi, ni entenia als altres, bàsicament perquè el que em passava no era el mateix que a la resta, es movien per emoció, per passió i jo per res d’això, llavors per entendre-ho vaig estudiar psicología. El que passa, és que la carrera que vaig fer era conductista total i no em va donar cap resposta, tres mesos abans d’acabar la carrera em van donar atacs de pànic i vaig anar a parar a un psicòleg. Allà, el que em deia i com funcionava, sí que era el que estava buscant, que era entendre’m més a mi i entendre més als altres.

Com neix la idea d’escriure ‘Nascudes per al plaer’?
En el tema de la sexualitat i, perdona una altra vegada que ho digui, però m’he trobat sempre una mica diferent de la majoria de les dones, per a mi el sexe era important i no tenia que anar lligat exclusivament a l’amor i per això vaig començar a treballar amb temes de sexualitat. Vaig arribar a la conclusió que tothom tenia molt clar que els homes estaven molt en el sexe i els hi convindria ser més empàtics i això, era un tema que s’escoltava al món de la teràpia, però ningú deia que les dones estem més en l’empatia i l’emoció i que ens convindria estar més al sexe, més que res per trobar-nos d’alguna vegada.

Quan vas trigar a escriure el llibre?
Vaig fer un intent d’escriure el llibre amb una altra persona i no va funcionar, després amb la Sílvia, que també ha fet Gestalt, ho vam escriure en nou mesos. Tenia la sensació que l’havia de fer. Quan vaig ficar-me en el tema, amb la informació que m’arribava, vaig obrir els ulls i el llibre m’anava canviant.

Nascudes per al plaer | Diari Catala
Foto: Llibre Nascudes per al plaer

Hi ha una frase del teu llibre: ‘si el cos s’està protegint, no pot créixer’. Creus que hi ha un moment a la vida que apareix aquesta necessitat de protecció?

Sempre les dones estem protegides, vivim en una cultura patriarcal, se’ns posa en un lloc inferior i els homes sempre tenen els drets, per això les dones sempre hem d’anar com protegides.

Vivim en una cultura patriarcal

A nivell educació: En quin moment i com formar una dona més forta?
Perquè una dona no hagi de protegir-se, s’ha de canviar aquesta cultura a la qual els homes venen amb el dret i el poder, sinó, això és difícil de canviar, el que sí pot fer la dona és apoderar-se i creure’s que està bé amb si mateixa, se’ns educa per ser pels altres i per cuidar als altres, sempre pensem que si no hi ha un altre, no tenim prou força. Una dona per si mateixa ja és una.

Aquest poder que consideres que té l’home, li donen les dones?
Clar, nosaltres transmetem la cultura. Els homes han tingut unes mares que els han educat així. Però no estic d’acord en culpar a les dones, la culpa la té el sistema per el qual nosaltres ens posem en inferioritat, qualsevol cosa que ens culpi continua sent el sistema patriarcal. Vivim sota un sistema molt bé articulat, les normes que ens imposen les creiem com naturals, no com creences, una de les més grans que tenim, és que no tenim desig, les dones tenim més capacitat que els homes pel plaer. Tenim un òrgan que només serveix per sentir, el clítoris, notem els orgasmes més llargs. Un estudi de Harvard diu que totes les dones som bisexuals, cosa lògica, la dona es reprodueix i com més estímuls tingui, més possibilitat que l’espècie es perpetuï.

Un estudi de Harvard diu que totes les dones som bisexuals

Si poguessis demanar un desig. Que demanaries?
Si pogués demanar un desig… En aquest moment demanaria no fer res, poder estar tranquil·lament, passejar i no tenir res determinat a fer. Això demanaria.