Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  0
  Les impressores 3D futur de la fabricació personal

   Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  Roba, tatuatges i altres coses que podràs amb una impressora 3D

  La impressió 3D avança a passos engegantits, i el que inicialment va ser creat per transformar un arxiu de tres dimensions en una maqueta de plàstic, s’ha estès a materials com a ceràmica, acer, fusta, ciment, teixit humà i fins i tot grafeno i or, amb totes les possibilitats que això comporta.

  A més del desenvolupament de nous materials, les tècniques d’impressió també estan canviant. Fins ara, els objectes impresos en 3D es creaven mitjançant la impressió d’una sèrie de capes 2D superposades, generades a través del fos o estovament de filaments. Aquestes tècniques estan sent substituïdes per altres més ràpides i eficaces, com la Liquid Interface Production presentada fa setmanes per l’empresa Carbon3D, que permet crear objectes tridimensionals d’una sola peça que semblen emergir d’un líquid mal·leable.

  Els últims avanços en impressió 3D permeten donar vida a tot tipus d’objectes, que en qüestió d’anys podrem fer nosaltres mateixos a la nostra casa:

  ARMADURES DE SUPERHEROIS

  Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  Aquesta armadura de Batman inspirada en Arkham Origins és una prova que les impressores 3D han reinventat el nostre concepte de ‘marxandatge’. No és l’únic cas d’un fanàtic que s’anima a imprimir una armadura peça per peça: un noi de Birmingham ha completat recentment el seu propi vestit de Iron Man després de 14 mesos d’impressió i muntatge. Avui dia, també és possible crear els repulsores del superheroi de Marvel.

  IMPRESSORES DE LEGO

  Una de les aplicacions més curioses de la impressió 3D és la creació d’altres impressores 3D, com si es tractés d’un robot acte replicant d’alguna pel·lícula de ciència-ficció. Resulta encara més interessant quan aquesta segona impressora està enterament construïda a força de peces de LEGO (i, al seu torn, pot imprimir més peces de LEGO).

  PELL HUMANA

  Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  Ja és possible veure el resultat d’una operació de cirurgia en la teva pròpia pell abans de sotmetre’t a ella. L’empresa MirrorMe3D posa a la disposició dels seus clients una rèplica del rostre o de qualsevol altra part del seu cos, impresa en tres dimensions i amb els canvis que experimentaria després de l’operació, de manera que aquests puguin veure’ls en relleu i en grandària real i, fins i tot, tocar-los.

  COMPLEMENTS

  Tactum és un projecte dut a terme per l’empresa Madlabs i basat en una complexa eina de modelatge capaç de crear una polsera real al nostre gust, amb les dimensions exactes del nostre braç. Aquesta tecnologia integra un projector i una impressora 3D, de manera que ens permet dissenyar els complements directament sobre la nostra pell.

  CIRURGIA ESTÈTICA

  Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  Encara que la bio-impressió s’ha centrat fins avui en la construcció d’ossos per a pròtesis, també és possible fabricar gots sanguinis i òrgans senzills. Fa cosa d’un mes, una fèrula impresa en 4D (dissenyada per ser absorbida pel cos passat un temps) va salvar la vida de tres nens amb una greu malaltia respiratòria. L’implant, en la imatge, va sostenir els seus bronquis durant tres anys fins a degradar-se. Una altra possible aplicació del teixit artificial és la que va anunciar L’Oreal el passat mes.

  ESTRUCTURES EN L’AIRE

  Aquest braç robòtic no és el primer a integrar un sistema d’impressió 3D, però sí a desafiar la Llei de la gravetat, ja que les seves estructures tridimensionals es mantenen en equilibri per si soles. Aquesta innovació utilitza un material que emula la seda d’aranya (per aquest motiu recordi tant a una aranya construint la seva tela) i que pot imprimir-se en qualsevol adreça, a més d’oferir una resistència superior a la mitjana.

  ROBA FETA A MIDA

  Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  Una de les aplicacions casolanes que més crida l’atenció dins del moviment “maker” és la de crear roba feta a mida. L’última novetat en aquest sentit és a càrrec de l’empresa Electroloom, que està desenvolupant un sistema per imprimir peces sense costures a partir d’un disseny 3D. Encara que no es tracti d’un teixit com a tal, el seu toc i la seva flexibilitat s’assemblen molt a una tela normal, la qual cosa suposa un gran avanç en aquest camp.

  TATUATGES

  Aquesta impressora 3D modificada per convertir-se en una màquina tatuadora és una creació del grup de disseny Appropriate Audiences en col·laboració amb l’empresa d’impressió 3D Li FabShop. La impressora llegeix la textura de la pell, ajustant-se als músculs i els ossos a mesura que imprimeix el tatuatge, i utilitza l’agulla de tatuador per fer puncions en la pell de fins a 150 vegades per segon.

  RAVIOLIS PERSONALITZATS

  Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  La tecnologia d’impressió 3D de menjar és ja una realitat. L’última novetat en aquest sentit al nostre país és Foodini, la primera impressora 3D que imprimeix tot tipus d’aliments frescos i nutritius, des de salats a dolços. D’altra banda, l’empresa italiana Barilla està desenvolupant una impressora que fabrica pasta amb formes i textures impossibles. De moment són prototips, però podrien sortir al mercat en 2016.

  CASES I PONTS

  Entre el que es refereix a infraestructures, a l’inici de l’any coneixíem el primer edifici imprès en 3D, amb els seus cinc pisos i els seus més de mil metres quadrats. Fa solament uns dies, hem sabut d’un pont de metall que es construirà al setembre sobre un canal en ple cor de Amsterdam. El pont estarà fet d’un nou compost desenvolupat per la Universitat de Delft, que es col·locarà gota a gota usant una impressora 3D sense necessitat que intervingui cap ésser humà.

  FUSELL DE COMBAT

  Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  La fabricació d’armes a través d’impressores 3D semblava més o menys inofensiva, atès que no eren prou robustes per a disparar sense rebentar-se. Almenys fins a l’arribada d’aquest fusell de combat fabricat amb una impressora 3D que dispara munició de guerra. Es tracta d’una rèplica d’un dels més recents fusells d’assalt, capaç de disparar la seva mateixa munició, de calibre fins a 7,62 mil·límetres, en manera ràfega.

  COTXES ELÈCTRICS

  Les impressores 3D futur de la fabricació personal

  Fa solament uns mesos, l’empresa xinesa Sanya Si Hai, va presentar el primer automòbil creat mitjançant impressió 3D al país. El seu motor elèctric únicament li permetia aconseguir els 40 quilòmetres per hora. Ja l’any passat, la companyia Local Motors va presentar el Strati, el primer vehicle d’aquestes característiques totalment funcional. Aquesta companyia planeja ara produir cotxes d’impressió en 3D personalitzats sota petició.