Les negociacions deixen en segon pla el Congrés del PSOE

0
Pedro Sánchez, Susana Díaz i Miquel Iceta al Consell Polític. Foto: Europa Press
Pedro Sánchez, Susana Díaz i Miquel Iceta al Consell Polític. Foto: Europa Press

A la reunió del Comitè Federal que celebra avui el PSOE s’havia de decidir la nova data del Congrés, però les negociacions per a la investidura ho han canviat

Avui se celebra el Comitè Federal del PSOE, una reunió amb els representants socialistes on s’hauria de decidir la data per convocar el 39è Congrés, on es votarà el nou Secretari General del partit. Ara bé, aquesta trobada es va organitzar abans que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, digués que no a ser investit.

Així, un dels temes centrals del Comitè Federal passarà a ser quines són les opcions de Pedro Sánchez per formar govern i quina fórmula s’adoptarà. Aquest tema ha produït moltes divisions internes, igual que també ho ha fet la data en què se celebraran primàries per escollir a un nou Secretari General per al partit.

La direcció socialista actual voldria celebrar el Congrés a mitjans de juny, concretament els dies 17, 18 i 19, on es faria efectiva la nova Executiva, que s’hauria votat a finals de maig. En canvi, els barons més crítics – d’Andalusia, Aragó i País Valencià – volen que se celebri a principis de maig. Segons han declarat, proposar el Congrés tan tard només beneficia a una reelecció de Sánchez com a Secretari General.

La justificació que ha donat la directiva actual, en canvi, és que si es fa el Congrés abans, es podria solapar amb un altre procés d’investidura o amb la repetició de les eleccions. Els crítics han dit que si s’estableixen les dates que havien proposat,  no es donaria el cas, però la direcció actual ha seguit insistint, tot i que ha assegurat que s’escolliria nova Secretaria General abans d’uns possibles nous comicis.

Els pactes

Un altre dels debats oberts en aquest Comitè Federal és el dels pactes. Des que es van celebrar les eleccions, Pedro Sánchez ha estat en el punt de mira al ser l’únic que podia formar govern a banda de Mariano Rajoy. Tot i així, la situació ha estat quasi la mateixa fins la setmana passada, per la qual cosa algunes federacions volien anul·lar la trobada d’avui.

Però s’han presentat situacions noves que han fet que el PSOE hagi d’accelerar la seva decisió sobre formar govern o no i amb qui: Mariano Rajoy va dir que no volia ser investit perquè no tenia prous suports i Pablo Iglesias va oferir govern a Pedro Sánchez. El Secretari General socialista, però, ha seguit amb la premissa de que “mirarà tant a la dreta com a l’esquerra”, fent referència a Ciutadans.

Tot i que part del seus barons més crítics, entre la que s’hi troba Susana Díaz, van acabar per acceptar un possible pacte amb Podemos, el cert que alguns encara demanen que Ciutadans sigui també una alternativa. Una de les fórmules estudiades és la participació activa de la formació d’Iglesias en el govern – votar sí – i la passiva de Ciutadans – abstenció – per així obtenir els suports suficients.

Fins i tot els socialistes han reconegut que la Llei 25 de Podemos conté molts punts en comú amb el full de ruta de Sánchez. El Secretari General socialista es vol reunir durant la setmana que ve amb Izquierda Unida-Unidad Popular, Coalición Canaria i PNB per arribar a un acord.

Si arribés amb ells a un acord, s’hauria de donar la situació prevista per alguns dels barons: l’abstenció de Ciutadans, a la qual els de Rivera han deixat clar que no es donarà si Podemos és al govern. L’altra opció que hi hauria davant aquesta negativa més que probable, és acostar-se a ERC i Democràcia i Llibertat.

Buscar el suport dels partits independentistes catalans tampoc funcionaria, ja que gran part de les federacions del PSOE s’hi han mostrat en contra. Així doncs, durant el dia d’avui s’haurà de trobar una solució a la manera d’investir Pedro Sánchez, a més d’escollir una data per votar la renovació – tot i que Sánchez es torna a presentar –  de la Secretaria General del partit.