Anàlisi de qui és qui a les primàries

Les primàries presidencials al Partit Demòcrata (Democratic Party) als Estats Units tindran lloc entre febrer i juny de 2016 als 50 Estats nord-americans, i serviran per nomenar el candidat oficial del partit a les eleccions presidencials que tindran lloc a finals de l’any vinent.

Hi ha un total de tres candidats anunciats que apareixen a les enquestes del país a nivell nacional (si bé hi ha diversos candidats més): Hillary Clinton, antiga senadora per Nova York i Secretària d’Estat, a més de ser la dona de l’ex-president Bill Clinton; Bernie Sanders, antic congressista i actualment senador per Vermont; i Martin O’Malley, governador de Maryland.

Tant per la seva trajectòria política personal com per haver estat Primera Dama durant l’Administració Clinton, el nom de Hillary Clinton és el més conegut pel gran públic, i també és el que ha aparegut amb més repetició als mitjans. De fet, Clinton ja es va presentar a les primàries demòcrates l’any 2008, les quals va acabar guanyant Barack Obama per nombre total de delegats, si bé per nombre final de vots Clinton el va arribar a superar. Amb tot, el seu nom (vinculat un posicionament generalment centrista) actualment lidera de forma clara les enquestes, en molts casos superant el 50% dels suports amb el percentatge d’indecisos inclòs.

En segona posició es troba Bernie Sanders, el qual abandera un discurs de marcat to progressista, semblant al de discursos típicament socialdemòcrates europeus. Segons les enquestes, la candidatura de Sanders ocupa un espai polític important i en tendència ascendent, però de moment incapaç de disputar la primera posició a Clinton. En els darrers mesos, els suports serien propers al 30%.

El tercer candidat a les enquestes nacionals és Martin O’Malley, amb un percentatge de suports teòricament molt inferior al de Clinton i Sanders (segons les enquestes estaria entre el 2-3%). Els seus posicionaments es centren sobretot en l’oposició a les polítiques de deportació d’immigrants i en increments salarials.