Macri esborra el kirchnerisme en vint dies

Noves mesures econòmiques a Argentina

0
El nou president argentí Mauricio Macri / Elza Fiuza
El president argentí, Mauricio Macri | Foto: Elza Fiuza

El nou president argentí marca perfil respecte l’època kirchnerista

Després de només unes setmanes a la presidència de la República Argentina, Mauricio Macri ha aprovat un seguit de noves mesures que pretenen fer un gir notable respecte l’època de Cristina Fernández de Kirchner, especialment en el pla econòmic. Fins el moment, l’ex-alcalde de Buenos Aires i anterior president de Boca Juniors ha eliminat taxes d’exportació de productes agraris, ha baixat impostos sobre la renda i ha anunciat una inversió petrolífera milionària al país.

Tot i això, la mesura que de moment està centrant més l’atenció és l’aixecament dels controls de canvi de moneda, que havia posat Kirchner amb l’objectiu d’evitar una devaluació del peso argentí. L’aixecament d’aquests controls està precisament pensat per això, per devaluar la moneda d’una manera controlada, afavorint d’aquesta manera les exportacions argentines. Tot i això, és esperable que aquest moviment incrementi la inflació anual, almenys temporalment.

Les mesures impulsades pel govern de Macri, del partit liberal-conservador Propuesta Republicana (PRO), tenen clarament la intenció d’estimular la inversió privada, tal i com ha apuntat Carlos Melconian, nou president del Banco de la Nación.

Per altra banda, aquestes mesures també estan despertant veus crítiques a Argentina, com la de l’ex-ministre d’Economia Axel Kicillof, el qual alerta del perill que la devaluació creï una inflació descontrolada, a més de queixar-se que no s’està portant a terme “cap mesura pels treballadors, els assalariats ni els jubilats”, tal i com ha informat el diari argentí El Tribuno. En realitat, si hi ha una devaluació acompanyada d’inflació i no s’apugen els salaris, els treballadors perden poder adquisitiu, de manera que encobertament s’està beneficiant els empresaris en contra dels interessos dels treballadors.