Les universitats catalanes facilitaran l’accés als estudiants refugiats sirians

0
niversitats públiques catalanes
EP: niversitats públiques catalanes
niversitats públiques catalanes
EP: niversitats públiques catalanes

Insten l’administració a “agilitar” l’homologació de títols

Les universitats públiques catalanes s’han compromès aquest dimarts a facilitar l’accés als estudiants refugiats sirians que arribin a Catalunya i a posar les seves “capacitats i els recursos” a disposició del Comitè Operatiu de Suport als Refugiats, administracions i entitats.

En roda de premsa, el president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (Acup) i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, ha llegit el manifest ‘Les Universitats catalanes, amb els refugiats’, que ha donat pas a una taula rodona posterior.

“Promourem i facilitarem la implicació activa de les nostres respectives comunitats universitàries en les iniciatives i accions” que tinguin relació amb l’acollida de persones refugiades que arribin a Catalunya o ja ho hagin fet, sosté el document.

El text també apressa les administracions competents a “agilitar” els processos d’homologació i certificació de títols per garantir-ne l’accés als estudis universitaris.

Els centres asseguren que articularan “espais i serveis específics i integrals” per donar resposta a les necessitats identificades de manera coordinada amb la resta d’entitats i administracions, i per promoure els drets humans i les llibertats fonamentals.

[quote]L’Acup ha reafirmat el “compromís” de les universitats com a institució i actor social a l’anàlisi, reflexió i difusió de les causes, actors, conseqüències, actuacions de la societat civil, reptes de futur i propostes d’acció en relació amb les migracions provocades per la violència.[/quote]

REBUIG DE LA VIOLÈNCIA

“Les universitats hem de reaccionar amb solidaritat i ètica i donar resposta des de les nostres capacitats, experiència i possibilitats a una crisi humanitària d’unes dimensions que no s’havien vist a Europa des de la Segona Guerra Mundial”, apunta el manifest.

Han rebutjat els actes de violència que pateix la població siriana, dins i fora d’aquest territori, i també han condemnat “la violència en general” que afecta especialment nens, dones i les minories ètniques, religioses i polítiques.

Les universitats insten els governs i administracions a “assumir la responsabilitat moral d’acollir persones que pateixen la violència”, i promoguin el diàleg i la coordinació amb la societat civil per contribuir al benestar de les persones que busquen refugi i asil.

“Instem els donants internacionals a assumir una responsabilitat capital en el suport a les entitats internacionals”, especialment a les agències de l’ONU en termes d’ajuda humanitària, un element clau per assegurar les condicions de vida i dignitat de les persones.

Han demanat als actors en conflicte i a aquells que hi participen de manera directa o indirecta “establir de manera immediata les condicions necessàries per reactivar les converses de pau i assegurar la participació de la societat civil siriana en el seu conjunt”, específicament de les dones.