L’Estat assegura que no nega l’inscripció del PDC però han d’arreglar “nombrosos defectes”

0
Partit Democrata Catala
Diversos líders del Partit Democrata Català, aquest dimecres | Foto: Europa Press

Des del Ministeri de l’Interior asseguren que és una qüestió de sigles i de la semblança de la nova CDC amb altres partits

El Ministeri de l’Interior ha assegurat que no denega la inscripció del nou partit PDC, sinó que el 30 d’agost va requerir que “solucionés els nombrosos defectes formals” que detecten en els estatuts presentats, segons un comunicat.

El president de PDC i expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat aquest mateix dijous el Govern espanyol de voler “il·legalitzar” el que representen en negar-li la inscripció en el registre de partits, i ha assegurat que ho combatran amb una estratègia que definiran la setmana que ve.

Interior ha replicat que “els fins perseguits pel partit no formen part de l’esmentat requeriment”, sinó que adverteix que no sotmetre’s a l’ordenament jurídic per aconseguir aquests fins pot contravenir la Llei de Partits. L’article 6 d’aquesta llei orgànica afirma que ‘Els partits polítics s’ajustaran en la seva organització, funcionament i activitat als principis democràtics i a allò disposat en la Constitució i en les lleis’.

 

Denominació i sigles

El Govern espanyol també defensa que els seus requeriments al nou partit no són la resolució de l’expedient, sinó “una actuació de tràmit” per solucionar aquests defectes, entre els quals destaca un canvi de la denominació i les sigles ‘PDCat’ propostes.

Al·lega que hi ha altres partits amb denominació “molt semblant”, recorda que la Llei de Partits impedeix assemblar-se fins i tot fonèticament amb formacions ja inscrites en el Registre, i constata queixes rebudes de Demòcrates de Catalunya (Demòcrates), Partit Demòcrata de Catalunya i Plataforma Democràtica de Catalunya.

Per això, el Ministeri insta a proposar una altra denominació que no generi “confusió a l’elector”, invocant l’article 46.4 de la Llei de Règim Electoral General. Pel que fa a les sigles, Interior afirma que “les de PDCat es troben registrades” a nom d’un altre partit.