L’Euríbor tanca per primer cop un mes en negatiu

0
Euros, calculadora i llar. L'Euríbor | Font: Pixabay
Euros, calculadora i llar | Font: Pixabay

El Banc Central Europeu podria emprendre noves mesures per tal d’elevar la inflació

Aquest dilluns hem sabut que l’Euríbor tancarà el mes de febrer en negatiu per primera vegada a la seva història. Més concretament l’índex registrarà un -0.008% durant el segon mes de l’any; és a dir un 0.05% menys que el mes de gener quan aquest es va situar al 0.042%. Tot i així, aquesta marca no serà suficient per tal que els hipotecats no paguin interessos, doncs s’estima que per a produir-se aquesta situació l’Euríbor s’hauria d’enfonsar un -0.5% més. Emperò què és l’Euríbor? Doncs és un índex de referència, que es pública cada dia, i que ens indica el tipus d’interès mitjà sobre el qual les entitats bancàries s’ofereixen a deixar diners en el mercat interbancari europeu. És doncs un índex que s’empra per tal d’avaluar els interessos en les hipoteques de tipus variable.

Ara, el Banc d’Espanya serà qui haurà de confirmar en els propers dies les dades definitives del mes de febrer, a l’espera del que registri aquest dilluns. Un fet que podria portar als bancs a pagar als seus clients per les hipoteques que es revisessin ara. No obstant això, i en declaracions a EFE, el president de l’Associació Espanyola de la Banca (AEB), José Maria Roldán, ha explicat que “pagar per demanar prestat i cobrar per treure recursos és una contradicció, i no seria sa ni sostenible”. Tanmanteix, la banca ja estaria adoptant mesures per tal de protegir la seva rendibilitat econòmica de l’índex europeu. Però de què depèn la seva evolució? Doncs de les pujades o baixades que aprova periòdicament el Banc Central Europeu. L’entitat comunitària manté actualment el tipus d’interès en el seu mínim històric del 0.05%.

Clàusules zero

De fet, els agents financers estan ara pendents de les mesures que pugui emprendre l’organisme liderat per Mario Draghi, per tal de corregir la inflació en la zona euro i així evitar que l’euribor continuï registrant marques negatives. En el cas espanyol, les entitats financeres estan apostant per la introducció d’una clàusula zero a les hipoteques de tipus variable. És a dir, es tractaria de fixar un interès mínim de l’Euríbor del 0%, que unit al diferencial que sol aplicar la banca pels préstecs hipotecaris permetrà als operadors bancaris cobrar com a mínim pel servei de préstec ofert. L’altra solució amb la que estarien operant és amb la potenciació de la contractació de les hipoteques de tipus fixe, evitant així el risc que pot suposar que l’Euríbor esdevingui negatiu. No obstant això, durant el 2015, l’Institut Nacional d’Estadística va constatar que el 90.2% de les hipoteques firmades va ser a tipus variable.