L’Eurogrup desemborsarà a Grècia 10.300 milions d’euros

0
L'Eurogrup aprova el desemborsament a Grècia
Jeroen Dijsselbloem, president de l'Eurogrup | Foto: Reuteres

Després de les últimes retallades portades a terme en Grècia, l’Eurogrup aprova el desemborsament i l’FMI es suma al tercer rescat

L’Eurogrup ha concedit a Grècia un acord amb l’objectiu de desbloquejar l’ajuda financera per al Govern d’Alexis Tsipras. Així ho ha acordat l’Eurozona durant la matinada, qui ha acordat un desemborsament de 10.3000 milions d’euros per ajudar a Grècia el pagament del deute i de les factures pendents. Un desemborsament que es produeix després de les últimes retallades adoptades pel Parlament grec en el sistema de pensions i en la reforma del sistema fiscal. A més, el Parlament grec va aprovar el passat diumenge més mesures pactades amb els seus socis europeus.

El Fons Monetari Internacional, qui es mostrava molt més negatiu amb la situació grega, s’ha sumat al tercer rescat, encara que al principi hi havia un enfrontament amb la Zona Euro. Discrepaven entre les formes de portat a terme un alleujament de la del deute públic de Grècia, i, a més hi havia  diferències entre governs com Alemanya o Finlàndia en relació a l’abast de les mesures que s’havien d’adoptar i a quan.

 

Diferències entre l’ FMI i l’Eurogrup

Les demandes de l’FMI anaven més lluny que les d’alguns governs de l’Eurogrup. De fet, el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselboloem, va senyalar abans de la decisió final: “Hem de fer algunes concessions a l’FMI per tal de reduir el deute. No és una opció seguir endavant sense ells”.  L’FMI demanava ampliar els terminis de venciment en 20 anys, retardar més els primers grans reemborsaments i acordar tipus d’interès fixos que no superin l’ 1,5% fins al 2040. En definitiva, el Fons volia una reestructuració més ambiciosa.

Per la seva banda, l’Eurozona, que defensava un rescat més modest, ha intentat acomodar-se a aquestes condicions. El punt més polèmic, però, era l’exigència del Fons Monetari d’adoptar mesures d’alleujament sense condicions en el 2018; un punt que era inacceptable per Alemanya. El país presidit per Àngela Merkel volia les seves pròpies condicions i exigia la participació del Fons.

Finalment, l’Eurogrup ha aprovat el desemborsament de les ajudes amb condicions. Es posen en marxa mesures modestes a curt termini, però més ambicioses més endavant. Sembla que les diferències entre l’Eurozona i l’FMI s’han buidat, ja que l’organisme s’ha sumat al tercer rescat.