Norman Muñoz seguirà com a regidor malgrat va signar un compromís amb C’s que deia tot el contrari. Des del partit reconeixen que no té validesa legal

 

Norman Muñoz, regidor a l’Ajuntament d’El Prat que va anar com a número dos de la llista municipal de Ciutadans, va anunciar que es donava de baixa del partit coincidint amb l’anunci del pacte a nivell nacional entre C’s i PSOE. En aquell moment, Muñoz va deixar clar que no renunciaria al seu acte de regidor i que seria ‘no-adscrit’ al consistori.

Pocs dies després, Diari Català s’ha posat en contacte amb el ja regidor no-adscrit per parlar sobre el compromís ètic que, segons expliquen des de Ciutadans, tot aspirant a regidor o diputat per Ciutadans signa abans de presentar-se a les llistes del partit. El penúltim punt d’aquest document diu que el firmant es compromet a “abandonar el càrrec públic pel qual va ser escollit en llistes de C’s […] en el supòsit que deixi la militància del partit per qualsevol causa”.

 

carta etica ciutadans
Penúltim punt de la carta ètica de C’s que tot aspirant a càrrec públic ha de signar

 

Preguntat en aquest sentit, Muñoz es defensa: “Si el partit no compleix amb el que diu, per què jo he de complir”, es pregunta en relació amb el que ell qualifica d’un canvi de mentalitat al partit. A més, adverteix que poden haver més casos com el seu. “No crec que sigui la darrera persona que deixi el partit”, augura tot assegurant que en els darrers dies ha rebut “pressions des de Ciutadans”.

Per la seva banda, el ara únic regidor de Ciutadans a l’Ajuntament d’El Prat i líder de la formació al municipi, Antonio Miguel Ruíz, diu respectar la decisió de Norman Muñoz de deixar el partit però no comparteix que “si et compromets a alguna cosa no la compleixis”, en referència a la carta ètica. Malgrat tot, Ruíz no té en ment emprendre cap tipus d’acció contra Muñoz, ja que, segons ell, “podria perjudicar al partit més que beneficiar-lo”.

 

Un cas aïllat

Des de Ciutadans tampoc es mostren gaire preocupats per aquest cas, que consideren “aïllat”. En paraules de Joan Garcia, delegat a Catalunya de grups institucionals de Ciutadans, la decisió de Muñoz és legitima en tant “ha abandonat el partit”. Preguntat per Diari Català si creu que la carta ètica del partit és paper mullat en aquest tipus de casos, Garcia ho nega, tot i reconèixer que “legalment, aquesta carta no obliga a res”. En tot cas, García envia un missatge a Muñoz: “Si no està d’acord amb la ideologia, que deixi l’acta”.

Tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, Ciutadans ha patit un augment exponencial de militants els darrers mesos el que, amb els resultats electorals del darrer any, s’ha traduït també en una aparició del partit en molts ajuntaments, parlaments i fins i tot al Congrés i Senat. “El cas de Norman és molt aïllat en la realitat d’un partit que ha passat en un any a Catalunya de tenir un regidor a tenir-ne 171”, comenta Garcia, que opina no creu –com Norman Muñoz- que el partit hagi de tenir més fugides ja que “el pacte [amb el PSOE] ha estat ben acollit”.

 

Nota: A petició d’Antonio Morillas la fotografia que acompanyava aquesta noticia ha estat substituïda

 

Compartir
Article anteriorAnàlisi: Far Cry Primal
Article següentAMECO acusa a la Policia de Rubí de cometre una il•legalitat
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]