L’exdirector de Caixa Laietana en el punt de mira

0
L’exdirector de Caixa Laietana en el punt de mira

L’exdirector de Caixa Laietana en el punt de mira

Ibern va vendre uns terrenys a un preu desorbitat

Una empresa que mantenia negocis amb Caixa Laietana va estar darrere de la compra d’uns terrenys a Llavaneres (Maresme) propietat de la família de Josep Ibern, exdirector general de la desapareguda Caixa de Mataró, per un preu 22 cops superior al de mercat. Aquest fet ha vist la llum gràcies a Desmuntant Laietana, programa emès per l’espai 30 minuts i produït per la productora Clack. El reportatge, que es va emetre ahir a 30 minuts, ha aportat gran quantitat de documentació sobre el cas. Actualment Bankia està investigant aquesta compravenda i ha indicat que, en el cas que observi indicis d’actuacions il·legals, traslladarà el cas als jutjats.

El terreny en qüestió està situat a la zona coneguda com a Pla de la Torreta i té gairebé dues hectàrees. Era propietat de Promovaneras SL, societat constituïda l’any 2003 per Josep Ibern, el seu germà i el seu pare. Dos anys després, el cap de la família Ibern va aportar dos terrenys més a l’empresa.

El 28 de desembre de 2006, data on Ibern era encara director adjunt de l’entitat financera, va tenir lloc la venda d’un dels terrenys. La compradora, Construcciones Exponenciales, es va formar dos mesos abans i va desemborsar per les terres 9.180.000 euros, tot i que el preu que fixava el mercat era de just 415.000 euros. La finca rústica hauria d’haver sigut declarada urbanitzable, encara que finalment no va ser així a causa del canvi de poder en el govern local.

El mateix dia de l’operació de compra, l’administrador va decidir cedir tots els poders a Julio Sánchez-Cozar, alt càrrec de Cahispa, entitat dedicada a les assegurances amb gran presència al sector immobiliari. El següent dia, Inmocahispa, filial dedicada al sector immobiliari de Cahispa, i Proneg 2000 van obtenir el control de l’empresa a través d’una ampliació de capital. Aquesta operació, sobre la que no va ser informada Caixa Laietana, es va dur a terme en tres fases: primerament es van pagar 200.000 euros amb un xec en el moment de la firma; l’any següent es van desemborsar 1.275.000 euros; la resta va acabar sent part d’una ampliació de capital l’any 2009, casualment el mateix dia que van dimitir els directius d’Inmocahispa i Proneg 2000 com administradors tot cedint a la família Ibern el poder sobre Promovaneras i, per extensió, sobre els terrenys.

Proneg 2000 i Inmocahispa mantenien una estreta relació amb Caixa Laietana, ja que eren socis a la societat Geoinvers. Mitjançant aquesta firma es van realitzar diverses promocions immobiliàries fallides. Un altre nexe comú era l’empresa barcelonina Boscasoli Dos, vinculada a Inmocahispa, i que va gaudir d’una amplia línia de crèdit a Laietana. El primer d’aquests crèdits va ser de 18 milions d’euros i es va destinar a la construcció d’un resort de luxe a Phuket (Tailàndia). Fonts properes al projecte han reconegut que el plantejament i els avals no eren gens convincents, tot i això, els directius de la Caixa van creure apropiat concedir el crèdit. El resort va esdevenir un fracàs total, no es van finalitzar les obres i el crèdit no es va retornar.

Els participants en aquests projectes no eren gaire fiables. A l’abril de 2010, Steven J. Granville, director de l’empresa encarregada de construir el complex hoteler, va ser detingut per frau i es va passar un any i mig a presó. A més, la seu de Cahispa va ser escorcollada un mes i mig abans de la compravenda dels terrenys de Llavaneres en el marc de l’operació Sueter, impulsada pel jutge Baltazar Garzón qui va trobar indicis de blanqueig de capitals. Per si totes aquestes incidències no fossin suficient, l’any següent la Direcció General d’Assegurances va intervenir Cahispa en detectar greus deficiències en el control intern i la política d’inversions de l’entitat. L’any passat el Consorci de Compensació d’Assegurances va demandar la liquidació de l’empresa. Tot i els precedents, Caixa Laietana no va donar per finalitzades les seves relacions amb Cahispa, ja que van continuar fent negocis a través de Geoinvers.