L’executiva de la ‘nova CDC’ tindrà dedicació “preferent” al partit

0
Foto: Europa Press

Aquesta matinada s’ha aprovat el règim d’incompatibilitats del nou partit, que prohibeix que un membre de la direcció tingui un alt càrrec institucional

La comissió organitzativa del partit que substituirà a l’antiga CDC ha aprovat que els membres de la direcció executiva de la nova formació hagin de tenir “dedicació preferent” al partit, segons fonts de la formació.

El règim d’incompatibilitats aprovat aquest diumenge de matinada gràcies a una esmena de la JNC preveu que els membres de l’executiva no podran exercir alts càrrecs institucionals i només podran combinar els de menor rang amb la funció dins del partit quan la seva dedicació a aquest sigui prioritària.

Fonts del partit han explicat que no podria ocupar un càrrec en la direcció de la nova CDC el president de la Generalitat ni un conseller ni el president del Parlament ni directors generals ni delegats, tot i que sí els diputats de les quatre cambres a què opten a representar actualment -Parlament, Congrés, Senat i Europarlament-.

S’estableix així un règim bàsic d’incompatibilitats segons el qual no es poden ocupar més de dos càrrecs, tant institucionals com orgànics, i no es considera acumulació de càrrecs ocupar responsabilitats electes en òrgans supramunicipals -diputacions i consells comarcals-.

 

Exepcions a la norma

Tot i això -a proposta del Comitè de Qualitat Democràtica, Transparència i Garanties-, el Consell Nacional del nou partit podrà, per majoria de dos terços, establir excepcions en aquest règim d’incompatibilitats que hi hagi circumstàncies motivades que facin convenient la compatibilització.

Amb aquest règim, l’actual consellera de la Presidència del Govern, Neus Munté, podria optar així a la vicepresidència de la nova formació fent tàndem amb Artur Mas, i el líder de JxSí al Parlament, Jordi Turull, també podria aspirar a ser el coordinador general del comitè executiu de la nova formació.

 

El cas de Jordi Turull

Amb tot, fonts de diverses corrents del partit han argumentat a Europa Press que és incompatible que Turull es faci càrrec de les dues responsabilitats, al·legant que aquest càrrec suposa tenir-hi dedicació exclusiva. Aquestes fonts també consideren que el delegat del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar, tampoc podria formar part de la nova direcció executiva.