L’exsecretari d’Estat d’Economia, el nou candidat al Banc Mundial

0
Fernando Jimenez Latorre
El nou candidat espanyol al Banc Mundial, Fernando Jimenez Latorre | Foto: Europa Press

Fernando Jiménez Latorre és el candidat espanyol a ocupar el lloc de director executiu del BM després de la renúncia de José Manuel Soria

El Govern ha proposat l’exsecretari d’Estat d’Economia Fernando Jiménez Latorre com a candidat per ocupar el lloc de director executiu del Banc Mundial, després de la renúncia de José Manuel Soria, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri d’Economia.

La Comissió d’Avaluació de Candidatures a les Institucions Financeres Internacionals (IFIs) ha estat l’encarregada de designar Latorre candidat al Banc Mundial en funció del seu currículum, el “segon millor” després del de Sòria, segons les esmentades fonts.

Precisament, Jiménez Latorre havia estat seleccionat com a director altern al Fons Monetari Internacional (FMI). Actualment ocupa el lloc de director executiu de l’FMI, dins de la cadira rotatòria que Espanya comparteix amb Colòmbia, Costa Rica, Salvador, Guatemala, Hondures, Mèxic i Veneçuela.

De la mateixa manera que ha passat amb Soria, Latorre ha estat proposat per ocupar el lloc de director Executiu del Banc Mundial per al període comprès entre l’1 de novembre d’aquest any i el 31 d’octubre de 2018.

 

Selecció per criteris, no un concurs

Espanya comença ara el seu torn a la cadira que comparteix amb Mèxic, Veneçuela i cinc països centreamericans (Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Hondures i Nicaragua). Tal com va recordar el Ministeri d’Economia divendres passat, a l’hora de fer aquesta selecció s’utilitza el criteri d’idoneïtat i l’historial de servei públic dels candidats, així com l’experiència en les matèries que corresponen. No és, doncs, un concurs com va defensar Mariano Rajoy des de la Xina quan el candidat era José Manuel Soria.

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i Tècnic Comercial i Economista de l’Estat, Latorre ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional en l’Administració Pública. Fins la seva marxa a l’FMI fa dos anys va ser secretari d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa. La seva nominació, al costat dels altres 24 directors executius proposats per la resta de països, serà votada pels 189 governadors del Banc Mundial.

La Comissió d’Avaluacions està presidida per la Secretaria d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa i d’ella formen part també la Secretaria d’Estat de Comerç, la Secretaria General del Tresor, la Direcció General d’Anàlisi Macroeconòmic i Economia Internacional i la Direcció General de Política Econòmica. Economia recorda que la decisió sobre els candidats es plasma en una resolució de la Secretaria d’Estat d’Economia que es remet als organismes corresponents.