L’HDP eleva a 128 els morts en el doble atemptat d’Ankara

0
Atemptat a Turquia
EP: STRINGER TURKEY / REUTERS
Atemptat a Turquia
EP: STRINGER TURKEY / REUTERS

Guerra de xifres del atemptat

El partit prokurd HDP (Partit Democràtic dels Pobles) de Turquia ha elevat a 128 el balanç de víctimes mortals pel doble atemptat registrat dissabte a Ankara, tot i que el Govern segueix mantenint en 95 el número oficial de morts.

L’HDP ha assegurat que ja ha pogut identificar 120 dels 128 morts en l’atemptat, que no ha estat reivindicat encara per cap organització.

L’executiu, tot i això, no ha ofert aquest diumenge cap nova informació pel que fa a víctimes mortals i s’ha limitat a actualitzar el balanç de ferits. Unes 160 persones continuen ingressades en hospitals, 65 en estat crític.

Redada contra el EI

La Policia va arrestar almenys 22 persones a les províncies de Adana, Esmirna i Konya en una batuda dirigida contra les xarxes del EI, va assegurar el diari Evrensel, però no s’ha aclarit encara si l’operació té relació amb l’atemptat. Tampoc va caure bé a l’oposició la insistència de Davutoglu de dedicar els tres dies de dol nacional, iniciats avui, no solament als morts en la massacre sinó a totes les víctimes del terrorisme, incloent-hi expressament als soldats i policies caiguts en el combat contra la guerrilla kurda.

Aquest discurs sembla buscar un contrapès a la tragèdia causada en una manifestació de l’esquerra, apel·lant al vot nacionalista, tres setmanes abans de les eleccions. A més, Davutoglu només ha convidat a un diàleg nacional als dirigents del socialdemòcrata CHP i el nacionalista MHP, que va declinar l’oferta, però excloent a Selahattin Demirtas, dirigent del HDP, el partit els simpatitzants del qual van ser el blanc de l’atemptat del dissabte.

Els convocants de la marxa, dos sindicats de l’esquerra, el col·legi professional de metges i el d’enginyers han convocat una vaga per a dilluns i dimarts, en protesta pel que consideren la responsabilitat governamental en la tragèdia i l’abisme entre Govern i HDP es mostra fins i tot en la guerra de xifres respecte als morts, ja que el partit esquerrà afirma que s‘ha pogut identificar 120 víctimes, a part de 8 cadàvers encara sense determinar. L’oficina del primer ministre va col·locar anit el saldo en 95 morts i avui va assegurar que 65 persones segueixen sota vigilància intensiva, però no ha actualitzat el nombre de morts.

La tragèdia no ha servit per calmar el conflicte armat amb la guerrilla kurda, el PKK, si ahir, la cúpula de l’organització va oferir suspendre tota activitat armada, excepte en autodefensa, per no interferir en les eleccions que se celebraran l’1 de novembre. Però avui, dos gendarmes van morir en un tiroteig amb el PKK a la província de Erzurum, mentre duien a terme una operació antiterrorista en una regió muntanyenca d’aquesta regió del nord-est. A més, l’aviació turca va bombardejar avui les posicions del PKK en el nord de l’Iraq.

AMP: Autoritats turques apunten Estat Islàmic com a responsable de l’atemptat d’Ankara

Dos alts responsables de les forces de seguretat turques han informat que les proves inicials apunten Estat Islàmic com a responsable del doble atemptat de dissabte a Ankara en què van morir un mínim de 95 persones, segons l’última versió oficial, i 128 segons el Partit Democràtic dels Pobles (HDP).

L’atemptat es va cometre a la principal estació de tren d’Ankara moments abans que comencés una manifestació per la pau abonada per l’HDP, per la qual cosa molts dels morts eren simpatitzants d’aquest partit.

Unes 160 persones continuen ingressades en hospitals, 65 en estat crític, segons fonts oficials. De moment cap grup ha reivindicat l’atemptat.