Keiko Fujimori guanya i perd vots per igual entre els que recorden positiva i negativament el seu pare, Alberto Fujimori, ara a la presó

Aquest diumenge Keiko Fujimori Lluita en la segona volta d’unes presidencials al Perú que va guanyar en primera volta. El 39% dels vots obtinguts, però, no li són suficients per ser nomenada presidenta en primera volta i haurà d’enfrontar-se en segona volta –que se celebrarà al juny- a Pedro Pablo Kuzchkynshi.

Keiko és filla de l’ex president Alberto Fujimori, ara a presó complint una pena de 25 anys per delictes de corrupció i violació de drets humans. Alberto, que va ser president des del 1990 fins el 2000, és recordat, però, entre llums i ombres. Curiosament, la seva filla Keiko rep suports entre les classes populars que recorden allò positiu que va realitzar Alberto durant el seus dos mandats com a president, mentre els detractors el recorden com un líder autoritari culpable dels delictes pels que està a la presó.

Fi del terrorisme i la crisi econòmica

Si es fa un balanç dels punts forts del mandat d’Alberto Fujimori destaquen dos coses: la fi del grup terrorista Sendero Luminoso i la reactivació d’una economia en plena crisi. Del primer punt destaca l’empresonament durant el seu govern de dirigents importants de Sendero Luminoso, especialment la del seu fundador, Abimael Guzmán.

A més, se li atribueix a Fujimori l’èxit en l’alliberament de 72 ostatges que van estar segrestats durant quatre mesos –el 1997- a la residència de l’ambaixador del Japó. El segrest era obra del Moviment Revolucionari Túpac Amaru.

Pel que fa a l’economia, Fujimori es va trobar a l’accedir al poder el 1990 amb una inflació del 3.000%, que va aconseguir eliminar, reactivant l’economia peruana i obrint el país a les inversions estrangeres, el que va posicionar al Perú en l’economia de mercat internacional.

Tot tacat per la corrupció

Malgrat el que va significar la dècada de govern Fujimori, tot queda enterbolit al recordar els diferents –i greus- casos de corrupció en els que l’ex president es va veure implicat. Els seus detractors li atribueixen part de culpa en els escàndols de corrupció del que va ser cap d’intel·ligència del país i braç dret de Fujimori, Vladimiro Montesinos, que va crear una extensa xarxa de corrupció on es van descobrir implicats tots els estaments socials i polítics del país.

Se l’acusa també d’haver comprat la línia editorial dels principals mitjans per tenir-los a favor, a banda d’interpretar de manera peculiar la Constitució del país per poder presentar-se a un tercer mandat l’any 2000 (només estan permesos dos mandats). Una Constitució, per cert, que es va redactar el 1993 en una situació que part de l’oposició va qualificar com de cop d’Estat (Fujimori havia substituït de la nit al dia les corts de Justícia que s’encarregaven d’aprovar aquesta Constitució).

En cas de guanyar, Keiko Fujimori rebrà molta pressió per indultar el seu pare

Finalment, al esclatar el cas de Vladimiro Montesinos, Fujimori va fugir del Perú i va renunciar des de Tokio, Japó, a la presidència per mitjà d’un fax. Durant una visita a Xile el 2005 va ser detingut i extraditat al Perú, on el 2009 va ser condemnat a 25 anys de presó per crims de “terrorisme d’Estat”.

Si Keiko Fujimori es convertís en presidenta del país, els analistes llatinoamericans aposten que rebrà molta pressió per part del partit per indultar el seu pare, tot i l’alt cost polític que podria comportar-li a Keiko.

La nominació com a presidenta, però, encara està en l’aire. Tot depèn de si Pedro Pablo Kuzchkynshi aconsegueix reunir tots els detractors de Fujimori al seu voltant en aquesta segona volta per guanyar a Keiko.

 

Compartir
Article anteriorCatalunya lidera la caiguda de l’atur a l’Estat
Article següentAston Martin GT8, a punt d’arribar
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]