Si la data del Congrés de PSOE no canvia, la presidenta andalusa hauria de presentar la seva candidatura a la secretaria general abans de l’11 d’abril

 

Susana Díaz, presidenta d’Andalusia i un dels ‘barons’ més importants del PSOE a nivell estatal, cada vegada està més a prop d’haver de mullar-se respecte a la seva candidatura a la secretaria general del partit, que ara ocupa Pedro Sánchez i d’ençà que es van conèixer els resultats electorals del 20D està més que posada en qüestió.

Malgrat el soroll intern al partit això va silenciar-se mentre Sánchez intentava ser investit president, ara, després del seu fracàs i tot i que encara hi ha marge per a arribar a un acord de govern, les veus crítiques tornen a sonar. Pedro Sánchez no s’ha guanyat mai el favor de la majoria dels ‘barons’ territorials, que sembla que són els qui acumulen realment el poder al partit.

En canvi, aquests que es mostren en públic i en privat en contra de Sánchez semblen mirar a la mateixa persona: Susana Díaz. La presidenta andalusa, per la seva part, ha estat més aviat callada respecte el seu futur a nivell nacional. Ella sempre ha defensat que és la presidenta d’Andalusia i que és el seu desafiament més important, però cada vegada amb més forces se li demanen que faci un pas endavant.

Tant si vol fer aquest pas ara com si no –recordar que no es va presentar al 2015 quan va dimitir Alfredo Pérez Rubalcaba-, en els propers dies haurà de mullar-se. I tot per tal que els militants decideixin el nou secretari general es manté en el 8 de maig, l’andalusa hauria de presentar els avals per a la seva candidatura entre l’11 i el 14 d’abril. És a dir, en els propers dies haurà de prendre una decisió que, segons el seu entorn, encara no està presa.

De moment l’únic candidat per aquesta elecció de secretari general és precisament Pedro Sánchez, que ja va anunciar al desembre que s’hi presentaria. Si no s’hi presentés ningú més, Sánchez ho tindria molt fàcil per a fer-se amb el càrrec que tothom li ha posat en qüestió des del primer moment, malgrat el fet d’haver estat el primer candidat en temptar formar govern el va fer guanyar alguns punts a Ferraz, la seu nacional del partit.

Es demana canvi de data

La decisió de Susana Díaz hauria d’estar presa, com s’ha remarcat, abans de l’11 d’abril. Això si no es canvien les dates del Congrés federal, previst pel 21 i 22 de maig i sobre el qual cada vegada més pesos pesats del PSOE demanen que es s’ajorni. La raó principal que s’adueix per a aquest canvi és la situació institucional a Espanya, en la qual encara s’està intentant formar govern. Si no s’aconseguís, hi hauria noves eleccions el 26 de juny. Per tant, l’últim que necessitaria el PSOE en aquest cas és un Congrés al maig on es poses de manifest la divisió interna del partit.

Però també si el PSOE hagués aconseguit arribar a un acord de govern abans de repetir noves eleccions, a primers de maig estaria immers en la formació de l’Executiu, motiu pel qual fins i tot un president autonòmic socialista ha qualificat en El País la data del 8 de maig com a “suïcida”.

Precisament aquest diari de Madrid recull diferents testimonis de dirigents del PSOE que senyalen Pedro Sánchez com l’únic que pot canviar la data del Congrés. Per fer-ho, hauria de convocar un comitè federal on, asseguren molts socialistes, ningú no s’oposaria a ajornar l’elecció del secretari general. Adverteixen, però, que si Sánchez no ho fa la tensió i el conflicte estan assegurats. Des de la direcció federal –pròxima a Sánchez- confirmen que les dates, de moment, es mantenen.