L’Hospital Clínic assumirà la reconstrucció del clítoris

0
L'Hospital Clínic de Barcelona
@gestionsaludbarcelona
L'Hospital Clínic de Barcelona
@gestionsaludbarcelona

A dones i nenes a Catalunya ue han patit mutilació

L’Hospital Clínic de Barcelona assumirà les operacions de reconstrucció del clítoris de dones i nenes residents a Catalunya que han patit mutilació genital, un servei pioner a Espanya que oferirà per primera vegada la sanitat pública catalana abans de finalitzar el 2015.

En declaracions a Europa Press, la sotsdirectora general de Promoció per a la Salut, Carmen Cabezas, ha dit que es tracta d’un avanç important perquè, tot i que preveu que la demanda sigui baixa, l’ablació és “un maltractament que pateix la dona” i s’han d’oferir solucions.

Aquesta dones poden trucar al 061 de CatSalut Respon o anar al CAP de la seva zona, on seran derivades a Centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva, que sol·licitaran la visita per a l’operació a una unitat de reconstrucció específica de l’Hospital Clínic.

Les pacients han de residir a Catalunya i ser majors de 18 anys per sotmetre’s a aquesta intervenció, que treballa aspectes “anatòmics i funcionals”, però no pot assegurar la recuperació de la sensibilitat a la zona afectada.

La Conselleria de Salut ha elaborat un protocol, en què considera que la dona ha de ser protagonista d’aquesta decisió: “Només pot ser ella qui vulgui i s’han de respectar les creences i valors de cada persona”, ha afirmat Cabezas.

[quote]”Es farà amb la màxim cura dels aspectes globals de la persona, no només es realitzarà l’acte quirúrgic”, ha expressat en recalcar la importància de tenir en compte les expectatives i l’atenció a la dona.[/quote]

PROTOCOL DES DE 2007

Aquest servei, que serà gratuït, s’emmarca en l’actualització del protocol interdepartamental de prevenció de la mutilació del 2007 –que va néixer el 2002–, i s’ha impulsat a petició de la Direcció General d’Immigració i de l’Agència de Cooperació.

Les dones amb mutilació, que procedeixen de 29 països d’Àfrica subsahariana, l’Àsia i l’Orient Mitjà, seran operades en una unitat que inclourà els àmbits de ginecologia i de cirurgia plàstica: “Són professionals amb experiència i molt formades”, ha assegurat Cabezas.