Investigadors xinesos de l’institut de Física Tècnica de Xangai han aconseguit transmetre a distància, informació de la xarxa d’internet a través de la llum, LI-FI, en lloc del tradicional ús d’ones de ràdio

Internet a traves de la llum amb LI-FI | Diari CatalàUtilitzant un llum LED d’un watt van aconseguir internet a traves de la llum i que quatre ordinadors es connectessin a la xarxa. Aquesta petita bombeta pot aconseguir fluxos de dades fins de 150MB per segon. A aquesta nova tecnologia és ja se la coneix com LI-FI.

Coneixes alguna altra xarxa sense fil diferent del Wi-Fi? Doncs bé, avui us parlarem del concepte LI-FI, internet a traves de la llum, un concepte que donarà molt per parlar, la nova era de les connexions sense fils, una alternativa al conegut Wi-Fi. T’explicarem què és Li-Fi, com funciona, quins avantatges i desavantatges té pel que fa al WiFi i el futur que li espera a aquest prometedor terme. Tot l’explicarem de forma senzilla perquè ho entenguis bé.

Què es LI-FI?

Internet a traves de la llum amb LI-FI | Diari CatalàLi-Fi fa referència al terme Light Fidelity en anglès, o el que seria el mateix en espanyol Fidelitat de la Llum, internet a traves de la llum visible, sí, llum visible. Aquesta llum el que fa és transmetre dades ultra-ràpids de llum que són rebuts per un router òptic.

És un sistema de comunicació sense fil de la mateixa manera que el Wi-Fi però usant com a mitjà la llum visible en lloc d’ones electromagnètiques. Segur que ja saps que la llum viatja increïblement ràpid, T’imagines connectar-te a internet i navegar amb semblant velocitat? Però …

Com funciona la tecnologia LI-FI?

Internet a traves de la llum amb LI-FI | Diari Català

Li-Fi significa comunicació a través d’impulsos de llum visible mitjançant els quals es transfereix informació, és a dir, transmetre informació a través de la llum. Com una imatge val sempre més que mil paraules explicarem com funciona aquesta tecnologia a través de la següent imatge:

Per aconseguir gaudir d’aquesta tecnologia, tenim a sobre una bombeta que posseeix un xip emissor que la converteix en un router lluminós i així aquesta bombeta és capaç d’emetre les ones Li-Fi que serà captada pels receptors lluminosos com poden ser mòbils, càmeres , televisors, ordinadors o fins i tot altres electrodomèstics intel·ligents. Les ones o impulsos lluminosos que emet la bombeta només s’emeten quan la bombeta està encesa i són imperceptibles per a la vista humana.

El terme Comunicació per Llum Visible implica la utilització de qualsevol porció de llum d’espectre electromagnètic per transmetre informació i és en l’any 2010 quan el físic Harald Haas de la Universitat d’Edimburg (Regne Unit) va fundar el projecte D-Light. L’any 2011 va començar a promoure aquesta tecnologia per poder comercialitzar-la. A finals de l’any 2011 diferents grups i companyies d’aquesta indústria van formar en Li-Fi Consorci per tal de donar a conèixer i promoure aquesta tecnologia.

Internet a traves de la llum amb LI-FI | Diari CatalàAvantatges i desavantatges. WI-FI vs LI-FI

Tot i que la tecnologia Li-Fi encara està en fase d’experimentació cal destacar que promet ser la xarxa sense fils del futur i que substituirà amb el temps al conegut sistema sense fils Wi-Fi. Vegem per què i quins són els avantatges i desavantatges que presenta la tecnologia Li-Fi.

Avantatges LI-FI vs WI-FI

 • Pot oferir velocitats de 500 Mbps (megabits per segon), és a dir, gairebé 5 vegades més ràpid que la fibra òptica emprada pel Wi-Fi.
 • És més barat que el Wi-Fi, es diu que fins a 10 vegades més barat.
 • Qualsevol bombeta o fanal pot esdevenir un hotspot o router lluminós de manera barata i senzilla, posant-li un simple emissor Li-Fi.
 • La llum, com no travessar parets, és molt més segura que el Wi-Fi.
 • No requereix les cotitzades freqüències radioelèctriques que requereix el Wi-Fi.
 • Absència de cables.
 • La llum elèctrica no molesta ni interfereix en la comunicació, no provoca interferències amb altres sistemes.
 • No satura les bandes de freqüència utilitzades per a la transmissió d’informació via Wi-Fi.
 • És energèticament més eficient que el Wi-Fi

Desavantatges LI-FI vs WI-FI

 • No funciona sota la llum solar directa.
 • No travessa envans o parets.
 • No funciona amb la llum apagada el que pot donar a un augment en la teva tarifa de llum.
 • Només funciona amb aquells dispositius (tablets, mòbils, etc) que tinguin un receptor per tal tecnologia, és a dir, que comptin amb un receptor capaç de descodificar el senyal lluminós.

Segons van avançant les investigacions en aquest camp, podem gairebé afirmar que aquesta tecnologia pot reemplaçar al Wi-Fi sense cap tipus de dubte. Aquesta tecnologia està en fase experimental però estem gairebé segurs amb la rapidesa avança tot, més ràpid gairebé que la mateixa llum, no ens estranyarà gens que en uns pocs anys pugui canviar per sempre la forma en què ens connectem a Internet a les nostres llars. No estaria malament deixar el nostre mòbil sota d’una simple llum mentre s’està carregant, o mentre estem navegant sense tenir problemes de connectivitat com passa moltes vegades amb el Wi-Fi. Tot es veurà amb el temps … Però us llancem una pregunta a l’aire …