L’associació animalista Libera!, denunciarà al Zoo de Barcelona per haver-hi fet l’eutanàsia a dues cries nilgau i un antílop asiàtic

Libera! acusa el Zoo d'eutanàsia a dos nilgaus | Diari CatalàL’associació animalista Libera!, ha amenaçat, aquest dijous, amb denunciar el Zoo de Barcelona per haver-hi fet l’eutanàsia a dues cries nilgau, un antílop asiàtic, una de les quals sana i l’altra amb problemes físics, en una pràctica que fonts del Zoo han garantit a Europa Press que és ‘molt excepcional’.

L’associació animalista Libera!, ha assegurat en un comunicat que dilluns van néixer les dues cries al Zoo, una de les quals va ser sacrificada per problemes físics greus, mentre que l’altra li van fer l’eutanàsia malgrat estar sana, segons el Zoo perquè no se’n podia garantir el benestar.

L’organització animalista ha defensat que l’actuació del Zoo vulnera la llei de conservació de fauna silvestre en els parcs zoològics, que estableix com a falta molt greu la mort intencionada d’animals i l’eliminació de les restes sense justificació.

El cap d’Investigació i Conservació del Zoo, Josep Maria Alonso, ha descartat que la denúncia de l’associació animalista tingui ‘cap tipus de recorregut’, perquè assegura que la normativa europea preveu l’eutanàsia com a última opció.

Ha garantit que, al Zoo de la capital catalana, l’eutanàsia és “l’últim recurs que s’utilitza de manera molt excepcional i sempre per garantir el benestar dels animals”.

Alonso ha destacat que els nilgaus del Zoo –un mascle i quatre femelles– estan en règim de no reproducció perquè no es troben en perill d’extinció, i que les dues cries van néixer per un error en els anticonceptius que s’administren al mascle.

Ha garantit que es va optar per l’eutanàsia –una decisió que “no és fàcil de prendre”– perquè cap altre zoològic accepta més nilgaus i perquè no es podia garantir el benestar ni de la cria ni de la resta del grup, que podia desestabilitzar-se amb la seva presència, ja que podia provocar atacs del mascle cap a la femella i la cria.

NOU MODEL

Assegura que lassociació animalista Libera! “aprofita una situació excepcional per demanar” un nou model dels zoològics, que l’organització planteja al costat de la Fundació Franz Weber com el ZooXXI, que se centra en la recuperació de la fauna autòctona i en tecnologies virtuals que mostren el comportament dels animals al seu hàbitat natural.

L’associació animalista Libera! Defensa aquest model per al Zoo, del qual critica que es mantenen animals en captivitat quan les poblacions salvatges no estan en risc, una cosa que considera que es deu al fet que pretén “mantenir col·leccions d’animals a costa del que sigui”.

L’associació animalista Libera! Critica que una “gestió pèssima i una falta total de rigor científic i de bones pràctiques” han provocat que es reprodueixi una espècie que no té associat cap programa de cria en captivitat, com els nilgaus.