Libèria, declarada lliure d’Ebola

0
Paret a Libèria. Foto: Reuters
Paret a Libèria. Foto: Reuters

La OMS ha declarat Libèria lliure del virus de l’Ebola tot i que ha advertit que cal mantenir la vigilància

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat per acabada l’epidèmia d’Ebola que va començar fa dos anys i que va afectar països com Libèria, Guinea i Sierra Leona – on van començar els casos – a més d’altres com Mali, Senegal o Nigèria. Oficialment s’ha donat per erradicada avui, quan han passat els 42 dies de període d’incubació que dirien si el darrer pacient amb el virus, que ja havia donat negatiu, encara el tenia.

El resultat ha estat que no, i és per aquesta raó que la OMS ha declarat la fi del virus de l’Ebola tant a Libèria com a Guinea i Sierra Leona. Ara bé, ha remarcat que cal seguir la vigilància i estar alerta, ja que Libèria ja havia estat declarada lliure d’Ebola al maig de 2015 però hi va haver dos casos més al país.

“Totes les cadenes conegudes de transmissió han estat contingudes a l’Àfrica Occidental”, ha assegurat la OMS, que ha afegit que “la feina no ha acabat, s’esperen nous rebrots” i “cal mantenir sistemes de vigilància i resposta durant els pròxims mesos”.

Les criatures, les més vulnerables

Després de l’anunci de la OMS, UNICEF n’ha fet un altre per recordar que les criatures dels països que han patit el virus de l’Ebola han quedat en una situació “especialment vulnerable”, ja sigui per les conseqüències dels tractaments i la prevenció, ja sigui perquè han perdut a les seves mares o pares.

Han declarat que ha estat una victòria haver declarat Libèria lliure d’Ebola, però que cal tenir en compte que encara queda molt per fer i que “moltes persones continuen patint”, sobretot “aquells nens els quals les seves vides han quedat més vulnerables després del virus”.

Unes 23.000 criatures s’han quedat sense mares, pares o tutors en els tres països on va començar l’Ebola, als quals s’hi han de sumar les 1.200 que van infectar-se i van sobreviure a la malaltia però que ara tenen seqüeles.

Els primers casos detectats van ser l‘any 2013, i des de llavors hi ha hagut 11.315 morts a causa del virus de l’Ebola i 28.637 contagis, segons les dades oficials. L’estiu de 2014 va ser quan es va produir el major pic d’infeccions i morts, i a partir d’allà es van anar reduint poc a poc fins el dia d’avui.