Però conserva la cota dels 9.000 punts

L’Íbex-35 ha perdut un 1,5% al tancament de mercat i ha aconseguit conservar la barrera psicològica dels 9.000 punts, cota que ha arribat a cedir en alguns compassos de la sessió. El selectiu s’ha anotat la seva segona caiguda consecutiva arrossegat per les borses asiàtiques i la caiguda del petroli, i s’ha establert als 9.059 punts.

Només dos valors han esquivat el ‘vermell’: Endesa (+1%) i FCC (+0,7%). A la banda de les perdudes, Sacyr s’ha desplomat un 5,7% i ha liderat les retallades, seguit d’Arcelor Mittal (-5,3%) i OHL (-5,1%). Acerinox ha perdut un 4,7% i Merlin un 4,3%, de manera que han tancat el ‘top five’ de les caigudes.

La caiguda en els títols de Repsol ha fregat el 4%, mentre que IAG, Acciona i DIA s’han anotat pèrdues superiors al 3%. Banc Santander ha reculat un 2%, mentre que Telefònica ha reduït la seva caiguda al 0,8% i Inditex, al 0,3%.

El selectiu ha començat la jornada cedint un 2,7% i allunyant-se dels 9.000 punts després del tancament anticipat de la Borsa de la Xina, una caiguda que s’ha ampliat fins al 3% en determinats moments de la sessió. Mentrestant, la prima de risc espanyola s’ha enfilat lleugerament fins a 120 punts bàsics.

Tot i això, l’Íbex-35 ha contingut les seves pèrdues una vegada que les autoritats xineses han decidit suspendre el mecanisme de “curtcircuits” aplicat a les borses del país des de principi d’any i que permetia interrompre la negociació del mercat quan es produïen caigudes brusques.

UNA CAIGUDA DEL 5% DES DE COMENÇAMENT D’ANY

A les quatre primeres sessions de l’any, l‘Íbex-35 ha registrat tres sessions en negatiu, fet que ha portat al selectiu a perdre un 5%, dels 9.544 punts amb els quals acomiadava l’any.

La incertesa per a la Xina ha estès fortes pèrdues entre les principals places d’Europa. Frankfurt ha liderat la tendència baixista, amb una caiguda superior al 2%, seguit per Londres. L’euro, per part seva, s’intercanvia per 1,0851 dòlars al tancament de sessió.

MÉS DESACCELERACIÓ A LA XINA?

Amb tot, i tenint en compte que els problemes actuals van precedits pels dubtes que van sorgir a l’agost sobre el creixement del gegant asiàtic, a Banca March no esperen una caiguda de l’economia xinesa, tot i que sí que creuen que continuarà la desacceleració.

“Les autoritats xineses han començat ja a adoptar estímuls i encara tenen marge de maniobra per adoptar noves mesures tant monetàries com fiscals”, assenyalen.

Respecte a la caiguda dels preus del petroli, els experts de Banca March indiquen que sobre aquesta retallada no només pesen els temors d’una menor demanda des de la Xina, sinó també les tensions entre l’Aràbia Saudita i l’Iran, “que allunyen les opcions d’una acció coordinada de l’OPEP”.