Libres e Iguales denuncia Forcadell per desobediència

0
Libres e Iguales
Cayetana Álvarez de Toledo, de Libres e Iguales, a la Fiscalia General de l'Estat | Foto: Europa Press

El moviment no descarta denunciar també la presidenta del Parlament per malversació de fons públics i altres delictes

El moviment cívic Libres e Iguales ha presentat una denúncia en la Fiscalia General de l’Estat contra la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, per un delicte de desobediència després d’haver permès el debat i aprovació en la cambra autonòmica de les conclusions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent, en contra del mandat exprés del Tribunal Constitucional de no fer-ho.

La denúncia està signada per la presidenta de l’organització, Cayetana Álvarez de Toledo, al capdavant d’un col·lectiu que agrupa escriptors, polítics o periodistes com Mario Vargas Llosa, Albert Boadella, Joaquín Leguina o Nicolás Redondo Terreros. L’associació argumenta que la Fiscalia ha d’intervenir en aquest cas tot i que també ho estigui fent el mateix TC, perquè és obligació del Ministeri Públic investigar quan pot haver-se comès un delicte.

Tot i que la denúncia podria ampliar-se després a altres membres de la Mesa del Parlament, en principi es dirigeix contra Forcadell com a responsable màxima que el passat 27 de juliol es consumés “una desobediència jurídica i material la lenitat de la qual resulta intolerable en un país civilitzat i sotmès, exclusivament i per voluntat, aquesta sí, democràtica, a l’imperi de la llei”.

Libres e Iguales assenyala que de la investigació podria derivar-se l’ampliació de l’objecte de la denúncia per malversació de cabals públics, davant de la “desviació dels mateixos de la seva finalitat lícita i el seu destí a activitats prohibides pel TC, i per tant antijurídiques”.

 

Desobediència exhibicionista

En la denúncia s’inclou un relat detallat dels passos del Parlament des del 9 de novembre del 2015, quan va aprovar una resolució sobre el “començament del procés polític a Catalunya”, fins al mes de juliol passat, així com les actuacions del Tribunal Constitucional, inclosa l’advertència als membres de la Mesa que les conclusions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent “contravenen” els seus mandats.

En seguir tot i això endavant amb aquestes conclusions al ple del 27 de juliol, Libres e Iguales entén que Forcadell i els diputats catalans que han aprovat la resolució “han desobeït el TC de manera exhibicionista i han fet ostentació del menyspreu que els mereixen, i els mereixeran, les resolucions de l’alt tribunal”.  “I és també aquesta circumstància la que ens obliga a reclamar de les institucions el màxim zel i energia en la defensa dels drets ciutadans. Davant de l’ostentació antidemocràtic, l’acció democràtica”, afirma l’associació al defensar la seva denúncia.

També explica que la pròpia Forcadell coneixia que s’arriscaven a “desobeir els reiterats mandats del Tribunal Constitucional”, ja que va preguntar expressament a diversos parlamentaris catalans si eren “conscients” de l’incident de resolució de l’alt tribunal. “Per això amb aquesta denúncia Libres e Iguales tracta la senyora Forcadell i els seus aliats no només com mereixen, sinó també com ells mateixos volen que se’ls tracti. I com mereixen, sobretot, els ciutadans espanyols, els drets dels quals s’estan vulnerant dia a dia a Catalunya amb obstinació i l’arrogància pròpia de tota conducta antidemocràtica”, diu l’associació.