L’INE confirma que l’IPC va ser negatiu al març

0

L’Índex de Preus del Consum encadena vuit mesos en negatiu

L’Institut Nacional D’estadística acaba de confirmar les dades avançades a principis d’abril sobre la caiguda dels preus durant el passat mes de març. En aquest sentit, l’Índex de Preus del Consum ha tornat a registrar una tassa negativa del -0.8%, tot situant-se en la mateixa xifra que ja va assolir al mes de febrer. Amb aquesta dada, els preus ja encadenen vuit mesos consecutius en negatiu. És a dir, per tal de trobar un índex en positiu ens hauríem de traslladar al mes de juliol del 2015. No obstant això, si parlem en termes mensuals ens n’adonarem que els preus van aconseguir una taxa positiva del 0.6%.

Emperò, com s’explica la caiguda de l’IPC? Doncs bé, el factor principal que ha propiciat aquest resultat en negatiu ha estat la reducció dels preus dels carburants. En efecte, el cost del gasoil i la gasolina ha augmentat menys que durant el mateix període del 2015. I conseqüentment, el transport ha rebaixat la seva taxa fins el 5.3%, és a dir sis dècimes menys. Per contra, els aliments i les begudes no alcohòliques, així com els preus dels grups hotelers, els cafès, i els restaurants, van augmentar respecte el mes de febrer. Finalment, destacar que a Catalunya la taxa mensual va situar-se en el -0.6%, una dècima menys que la registrada al febrer.

L’electricitat acumula una davallada del 16.7%

L’altre gran factor que ha contribuït a que l’IPC sigui negatiu durant el mes de març ha estat el rebut de la llum. I doncs, el preu de l’electricitat va patir una baixada del 0.4% respecte el mes de febrer. Amb aquesta caiguda la llum acumula una davallada del 16.7% durant el primer trimestre de l’any. Per tant, els consumidors hauriem d’haver notat un descens del total de la factura del 0.8% respecte el mes de febrer. Un percentatge que ve a sumar-se a l’abaratiment del 10.6% i el 6.5% que va experimentar el rebut durant els dos primers mesos de l’any. Amb tot, el preu del gas també va patir una rebaixa de l’1%; mentre que els carburants han vist com s’incrementava el seu cost en un 3.4%. Tot i així, en termes anuals s’ha abaratit un 2.9%.