El 2015 l’IPC només va registrar taxes interanuals positives en tres mesos

L’índex de preus de consum (IPC) va baixar un 0,3% el mes de desembre passat respecte al mes anterior i va elevar tres dècimes la taxa interanual, fins al 0,0%, per l’evolució dels preus dels carburants, del gasoil per a calefacció i d’alguns aliments, com el peix fresc, segons ha informat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística  (INE), que confirma les dades avançades a finals del mes passat.

Després d’aquesta pujada de tres dècimes, que deixa l’IPC interanual al 0,0% a tancament del 2015, els preus tornen a terreny positiu després d’haver encadenat quatre mesos consecutius en valors negatius, amb taxes del -0,4% agost, del -0,9% el setembre, del -0,7% l’octubre i del -0,3% al novembre .

El 2015 l’IPC només va registrar taxes interanuals positives en tres mesos: juny i juliol (0,1% en els dos casos) i ara desembre, amb un 0,0%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va tancar l’exercici 2015 al 0,9%, després de reduir-se una dècima el desembre, i alhora l’índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual al -0,1%, tres dècimes més que al novembre.

Estadística ha atribuït el repunt interanual de l’IPC del mes de desembre passat al comportament del transport, que va elevar la seva taxa gairebé dos punts respecte a novembre, fins al -2,8%, a causa que els preus dels carburants van baixar menys que el desembre del 2014.

També influeix en la pujada interanual de l’IPC el grup d’habitatge, que va elevar la seva taxa tres dècimes, fins al -2,3%, pel descens dels preus del gasoil per a calefacció, menor al de 2014, i el grup d’aliments i begudes no alcohòliques, que va situar la seva taxa interanual en l’1,8%, una dècimes més, a causa de l’encariment del peix fresc i que la retallada de preus de les fruites fresques va ser inferior a l’experimentat un any abans.

En termes mensuals, l’IPC va baixar un 0,3% el desembre respecte al mes anterior, evolució que l’INE atribueix a l’abaratiment de les gasolines i a les primeres baixades de preus en vestit i calçat per la campanya de les rebaixes d’hivern.