L’ISIS reivindica l’atac del club d’Orlando

0
Atac a Orlando
50 morts i 53 ferits en un atac en el club gai Pulse d'Orlando | Foto: Europa Press

L’agència Amaq ha senyalat que la matança s’ha perpetrat per “un combatent de l’Estat Islàmic”. El pare d’Omar Mateen, el presumpte autor, havia senyalat hores abans que podia ser per motius homofòbics

L’ISIS ha reivindicat l’autoria de la matança del club Pulse d’Orlando que, de moment, ha provocat 50 morts i 53 ferits. L’agència d’informació Amaq, declarada afí al grup terrorista, ho ha declarat en dos comunicats: un en anglès i un altre en àrab. Tots dos han sigut difosos per les xarxes socials. En el comunicat de l’agència Amaq es declara que l’atac “ha sigut perpetrat per un combatent de l’Estat Islàmic”.

El suposat autor de la matança és Omar Mateen, estatunidenc de 29 anys i d’origen afganès. Algunes agències de notícies internacionals com ara Reuters o la cadena NBC han senyalat que l’assaltant va trucar abans d’iniciar el tiroteig al telèfon d’emergència 911 i va declarar la seva lleialtat a l’ISIS. La trucada està gravada i s’està analitzant pels agents.

A més, la policia federal estatunidenca, l’FBI, va investigar dos cops a Mateen per connexions amb “elements radicals islàmics”. Segons l’agent especial de l’FBI, Ron Hopper, en els dos casos es va tancar la investigació per considerar que no hi havia fets constitutius de delicte. De fet, encara que s’ha produït l’anunci, pel moment els investigadors no han trobat vinculacions directes entre l’assaltant i l’organització terrorista.

Hores abans de la reivindicació de l’atemptat per part de l’ISIS, el pare d’Omar Mateen ha demanat perdó pels actes del seu fill. El pare ha senyalat que la matança provocada pel seu fill podria ser per “motius homòfobs i no religiosos”. En declaracions a la cadena estatunidenca NBC ha comentat: “Demanem perdó per tot això. No teníem ni idea del que anava a fer. Estem tan commocionats com la resta del país. Aquí no hi ha hagut motius religiosos”. Segons el pare, el seu fill s’havia empipat fa dos mesos per veure dos homes fent-se un petó en el centre de Miami; el que podria ser “el possible motiu” de la matança en el club gai Pulse.

No obstant això, hores després l’agència Amaq ha reivindicat l’atemptat. La policia ha qualificat a Mateen com el que podria ser un “llop solitari”, és a dir, una persona que opera a iniciativa pròpia sense coordinació amb una cèl·lula concreta, però que està inspirat per la ideologia jihadista de l’ISIS. Des del 2014, els líders del grup terrorista van donar permís a qualsevol persona a provocar atemptats en el seu nom sense haver de demanar permís.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha expressat el seu condol a les víctimes i als familiars. Ara, Florida està sota estat d’emergència, ja que és la massacre més gran als Estats Units en 30 anys. És la matança amb més morts després dels atemptats de l’ 11 de setembre de 2001 a Nova York.