Lluita lliure: retrats de família

0
Lluita lliure Mexicana
Foto: Lourdes Grobet - CCCB

L’artista  Lourdes Grobet presenta una selecció d’obres sobre la lluita lliure mexicana al CCCB

Lluita lliure Mexicana
Foto: Lourdes Grobet – CCCB

L’artista mexicana Lourdes Grobet presenta una selecció d’obres inèdites al voltant del seu projecte sobre la lluita lliure mexicana. Una sèrie de més de quaranta fotografies de gran format i la projecció de material del seu extens fons fotogràfic. La mostra inclou una intervenció mural de Miguel Valiñas, peces sonores de Félix Blume, i la projecció en sessions diàries de films dels anys seixanta i setanta, ara de culte, del Santo, lluitador paradigmàtic.

L’exposició s’emmarca dins del Festival Internacional de Mèxic a Barcelona_ MXaBCN, nova proposta cultural per posar en valor la cultura mexicana i les seves manifestacions contemporànies.

Al llarg de trenta anys, l’artista Lourdes Grobet s’ha endinsat en el món d’un dels esports més populars de Mèxic, d’arrelada tradició al país, que conforma un fenomen social únic al món: la lluita lliure. El projecte fotogràfic que presenta al CCCB es desplega més enllà dels quadrilàters i s’acosta a les llars, als llocs de reunió familiars i a les celebracions dels lluitadors i les lluitadores. Lourdes Grobet aporta la seva especial visió d’aquesta manifestació de la cultura popular mexicana, originada en l’antiguitat, associada al ritual, lligada al fet teatral i profundament identificada amb fenòmens socials d’actualitat.

Lourdes Grobet treballa els seus projectes amb mitjans diversos, des de la fotografia fins a la imatge en moviment o la performance. Gran part de la seva obra fotogràfica és signada per la transgressió, l’humor i la provocació; és enemiga d’exquisideses i, enmig de les paradoxes, sempre procura una posició de combat: mirar la mirada dels que no són escoltats. No busca fer imatges adequades a cap discurs de moda: «Jo no necessito entendre per què faig fotografies. Sempre he tingut clar per què faig un projecte.»

Lluita lliure: retrats de família consta d’una sèrie inèdita de més de quaranta fotografies de gran format, realitzades per Lourdes Grobet (Mèxic, 1940), completada amb la projecció de material de l’extens fons fotogràfic de l’artista sobre el tema. La mostra inclou també una intervenció mural de Miguel Valiñas i peces de Félix Blume, artista belga col·laborador de Francis Alÿs en projectes artístics sonors, així com la projecció en sessions diàries de films dels anys seixanta i setanta, ara de culte, del Santo.

Es preveu la distribució del foto llibre Retratos de familia, Lourdes Grobet, de l’editorial RM, amb edicions en castellà i en anglès.

En el marc del Festival Internacional de Mèxic a Barcelona del 23 de setembre a l’1 de novembre de 2015

Nota biogràfica de l’astista

Lluita lliure Mexicana
Foto: Lourdes Grobet – CCCB

Lourdes Grobet (Ciutat de Mèxic, 1940) va estudiar Arts plàstiques a la Universitat Iberoamericana de Mèxic, i Disseny gràfic i Fotografia al Cardiff College of Art i al Derby College for Higher Education a Anglaterra. Ha rebut 13 beques i premis, entre els quals destaquen el premi Emancipació i identitat d’Amèrica Llatina 1492-1992, Quito, Equador; el premi Juan Pablos Editores, Mèxic, 1988; el premi Libro propositivo, Mèxic, 1984, i el premi Biennal de Belles Arts, Mèxic, 1982. Ha exposat en diferents galeries arreu del món, com ara la Galeria Silverstein de Nova York, el CECUT_Centro Cultural Tijuana i el CFMAB_Centro Fotográfico Manuel Álvarez Bravo d’Oaxaca (Mèxic), Casa de América i Galería Xanon de Madrid; Festival Internacional de Pingyao (Xina), Museu Quai Branly de París, així com en múltiples galeries d’Alemanya, dels Països Baixos i d’Anglaterra.

La seva versatilitat l’ha portada a realitzar treballs per a teatre, cinema i vídeo. Ha presentat la seva obra a la Universitat d’Alacant, la peça Grobet Witch Project al 36 New York Expo – Film & Video, i al 13 Festival Internacional d’Art Electrònic de São Paulo, Brasil. Tres videoinstal·lacions i un documental sobre l’estret de Bering han estat presentats a Mèxic i a França. Cal destacar-ne, també, els seus treballs sobre la lluita lliure realitzats per a la Televisió francesa i per a la BBC de Londres.

Lourdes Grobet ha impartit classes en diverses universitats i escoles de Mèxic, els Estats Units i Anglaterra, entre els quals destaquen UAM Atzcapotzalco (Mèxic), San Jose Center for Latin Arts (Califòrnia), Stanford University (Califòrnia), Yale University Art Gallery, Columbia College (Chicago), Derby College for Higher Education (Nottingham), Polytechnic i Wolverhampton College of Art (Anglaterra).