Llum i benzina responsables de la caiguda dels preus

0
Sortidors de carburants
Sortidors de carburants
Sortidors de carburants
Sortidors de carburants

El descens dels preus dels carburants continua i provoca un nou retrocés de l’IPC al mes de setembre

L’Institut Nacional d’Estadística ha publicat aquest dimarts una primera estimació de l’índex de Preus del Consum del mes de setembre. Unes dades que anticipen una nova caiguda dels preus del 0,9% interanual respecte el mateix període de l’any anterior. Així doncs, la tendència a la baixa s’intensifica després que el passat mes d’agost el descens fos del 0,4%. Cal tenir en compte que durant els mesos de juny i juliol l’index havia aconseguit un ascens del 0,1%. Unes dades que trencaven amb la tendència negativa de l’IPC anual, que havia encadenat onze mesos de taxes negatives. Aleshores, l’ascens va posar fi al període més llarg de la històrica econòmica recent de caiguda de preus. Ara, aquestes dades ens acosten al mínim històric de -1.4% que es va registrar durant l’estiu del 2009. En aquell moment, l’inici de la recessió econòmica i l’enfonsament del consum van propiciar uns valors percentuals negatius.

Torre d'electricitat
Torre d’electricitat

Quins són els motius que porten a l’IPC a patir una nova caiguda? Tal i com especifica l’INE aquest descens s’explica principalment per la caiguda dels preus de l’electricitat, i també dels carburants. I doncs, si ens fixem en el preu del barril de brent observarem que actualment ronda els 42€; mentre que fa un any superava els 75€. Això suposa una caiguda sostinguda de 33€ respecte el mateix període de l’any anterior. L’abaratiment del preu de la gasolina i el gasoil és degut principalment a dos factors. En primer lloc, l’estancament de les economies emergents tals com la xinesa o la brasilera. I en segon lloc, l’augment de l’oferta de la matèria prima per part dels països del Golf Pèrsic que pretenen així debilitar als seus principals competidors russos i nord-americans. Dues situacions, apunten els experts, que s’estan perllongant més del previst i que provoquen aquesta rebaixa en el preu final. No obstant això, la caiguda de l’IPC, tal i com assenyala l’INE també és conseqüència de la baixada de l’electricitat. En efecte, la decisió del govern central d’abaixar la part regulada de la tarifa de la factura de la llum, que probablement sigui revertida el proper mes de gener, i el descens del preu en el mercat majorista de l’electricitat en són les raons. També cal tenir en compte, com a causa indirecta, el descens de la cotització del fuel i el gas. Tres factors que contribuiran, doncs, a disminuir l’import de la llum i de retruc l’IPC.

Existeix un risc real de deflació? No. La deflació, tal i com la defineix el Fons Monetari Internacional , consisteix en una baixada generalitzada i perllongada del nivell dels preus dels béns i els serveis. Per a que aquesta es doni, s’ha de registrar com a mínim dos semestres de caiguda de l’IPC. Tenint en compte que durant aquest tercer trimestre de l’any l’Índex de Preus al Consum només encadena dos mesos de baixades, és prematur avançar aquest risc. A més, els economistes consideren el descens del preu de l’electricitat com un factor conjuntural que desapareixerà en els propers mesos. Ara, caldrà veure quin és el comportament de l’economia durant el darrer trimestre de l’any. Els experts anticipen que la recuperació del consum i l’estabilització de les rentes familiars poden portar a una inflació més reduïda. Tot i així, si els preus dels carburants continuen la seva tendència a la baixa, i les economies emergents no recuperen embranzida, aquesta predicció pot quedar invalidada. Finalment, caldrà esperar al proper 14 d’octubre per tenir les dades completes del mes de setembre.