El punt clau de la llum plana és que està formada per nanotubs de carboni que tenen una alta eficiència energètica i molt baix consum d’energia, al voltant de 0,1 watts per cada hora de funcionament, unes 100 vegades menys que els llums LED

Llum plana, la nova tecnologia que superen els leds | Diari CatalàEls creadors de les modernes llums LED blaus van aconseguir rebre el Premi Nobel en l’àrea de Física l’any 2014 per tan interessant i innovadora invenció. Ara, sembla que tenen un fort competidor amb un interessant tipus de llum plana la qual és capaç de superar els clàssics LEDs, ja que estan molt presents en la nostra societat, aquest estudi ha estat publicat a la coneguda revista Review of Scientific Instruments.

Llum plana, la nova tecnologia que superen els leds | Diari CatalàEls col·laboradors d’aquest interessant invent són un grup d’investigadors de la Universitat de Tohoku, al Japó. El punt més important de les llums planes és que es troben formades per uns nanotubs de carboni que compten amb una elevada eficiència d’energia i un molt baix consum d’energia: Són uns 0,1 watts per cada hora que aquesta funciona, unes 100 vegades menys despesa d’energia a diferència de les llums LED.

Llum plana, la nova tecnologia que superen els leds | Diari CatalàEl material d’aquestes anomenades llums planes s’hauria fabricat basant-se en una pantalla de fòsfor i usant una sola paret dels nanotubs de carboni que són molt cristal·lins. Després, van aconseguir assemblar tot el dispositiu usant una barreja liquida d’un dissolvent orgànic també combinat amb una mena de producte químic molt semblant al sabó, denominat agent tensioactiu. Aquesta combinació es col·locaria sobre cadascun dels elèctrodes positius o catòdics; es rasca suaument la superfície utilitzant un paper de vidre i al final s’aconsegueix obtenir un panell de llum, l’anomenada llum plana.

Aquest modern material podria aconseguir permetre el desenvolupament de nous dispositius molt més brillants, de molt baix cost i de baixa potència, els quals podrien fer que el domini de les llums LED trontolli.

Segons va comentar Norihiro Shimoi, cap d’aquest estudi.

Aquest senzill panell es podria obtenir amb una elevada eficiència de lluminositat, d’uns 60 lúmens per cada watt, la qual cosa deixa veure l’enorme potencial d’il·luminació que presenta.