“Lo riu és vida”

0

Més de 50.000 persones han reclamat des d’Amposta que es posi fi al Pla Hidrològic que va posar en marxa el Partit Popular

La manifestació d’ahir a les Terres de l’Ebre va ser històrica. Més de 50.000 persones en una localitat de 180.000. És una de les jornades que més gent ha convocat, després de la de 2002 en contra del Pla Hidrològic Nacional que havia impulsat arreu de l’Estat espanyol. Aquesta, però, és la primera que congrega tanta gent fora de la capital catalana.

“L’Ebre sense cabals és la mort del Delta” era el lema que encapçalava la manifestació, juntament amb el nus, símbol de la lluita contra el trasvassament. Segons va explicar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Joan Antoni Panisello, un centenar d’autocars venien de la resta del territori cap a la manifestació. “No havíem ajuntat mai tanta gent manifestant-se per l’aigua”, va dir.

Aquesta també és la primera vegada que una manifestació en defensa de l’Ebre compta amb el suport explícit del Govern de la Generalitat. Tant els consellers Josep Rull, Oriol Junqueras i Carles Mundó, com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, van acompanyar els alcaldes del territori per demostrar el suport del govern català a la defensa de les Terres de l’Ebre.

Altres dirigents polítics també van assistir a la jornada d’ahir. De fet, hi havia representació política de tots els partits menys del Partit Popular i Ciutadans. L’eurodiputat català d’Els Verds-ALE, Ernest Urtasun també hi era.

Urtasun és un dels membres de la missió que la Unió Europea ha enviat aquest dilluns per reunir-se amb diversos agents de la zona per analitzar la situació, després que en 2012 la PDE sol·licités aquesta visita. A la manifestació d’ahir es van posar els ulls en Europa i es va demanar que frenessin el Pla de la Conca.

La Comissió Europea ja ha advertit diverses vegades al govern espanyol sobre la política de l’aigua. Van remarcar que hi havia “importants deficiències” en la gestió de l’aigua al país i que hi havia moltes mancances en la millora ecològica dels rius en els plans hidrològics ideats fins ara. De fet, sobre l’Ebre van afirmar que posava en perill els objectius ambientals establerts per les directives europees.

Tal i com remarquen els portaveus de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, aquest Pla s’ha fet sense consens entre govern i els agents afectats. Concretament, s’hi estableix que s’ampliarà en un 50% les hectàrees de regadiu en el curs alt i mitjà del riu, a més d’establir en 3.000 hm/any de cabal ecològic. Per a què el Delta no sigui engolit per la mar, però, igual que per conservar tota la biodiversitat de l’ecosistema, són necessaris un mínim de 5.000 hm/any.

La manifestació d’ahir va ser festiva, pacífica i sobretot transversal. La Unió de Pagesos també ha participat de la manifestació, tot i que hi havia una oposició ferma dels regants de Lleida. A més de transversal, ha estat en clau europea, com va recordar el portaveu de la PDE Manolo Tomàs en el parlament final. La també portaveu Matilde Font, va assenyalar que “estem segurs que guanyarem; és impossible no fer-ho amb la força de tots vosaltres”.