L’obtenció de la nacionalitat espanyola deixarà de ser gratuïta

0
DNI espanyol
EP DNI
DNI espanyol
EP DNI

Serà el pròxim dijous

Aquest dijous entra en vigor la reforma del Registre Civil que modifica els tràmits per obtenir la nacionalitat per residència, una gestió que fins ara era gratuïta i que entre les taxes administratives, la documentació compulsada i les matrícules per als exàmens que caldrà superar, podrà arribar a costar més de 300 euros als sol·licitants.

En concret, els estrangers que desitgin sol·licitar la nacionalitat hauran de pagar una taxa inicial de 100 euros només per iniciar el procediment i amb independència de quin sigui el resultat final. D’una altra manera, no es tramitarà l’expedient, cosa que fins ara no ocorria, ja que la gestió en els registres civils era gratuïta.

A més, si l’estranger no és oriünd d’algun país on el castellà sigui llengua oficial, haurà de sotmetre’s a una prova d’idioma a l’Institut Cervantes per obtenir el Diploma d’espanyol DELE, en un nivell A2 o superior. La matrícula per a aquest examen, de la qual la primera convocatòria serà el 20 de novembre, té un cost de 121 euros.

Sigui o no de parla hispana, l’aspirant a la nacionalitat haurà de superar la Prova de coneixements constitucionals i socioculturals d’Espanya (CCSE), un examen tipus test de 25 preguntes de les quals caldrà encertar 15 i la convocatòria de la qual exigeix el pagament previ de 85 euros que donaran dret a un únic intent. En cas de suspendre, el sol·licitant haurà de pagar-los un altre cop. El primer examen serà el 29 d’octubre.

Aquest fet ha provocat més afluència aquests dies en els registres civils de llocs com la Comunitat de Madrid, on s’han produït cues a primeres hores del matí d’estrangers que esperen torn per poder iniciar el procediment abans que entressin en vigor les noves taxes i models d’examen, tal com han denunciat partits com IU-CM i sindicats.

Amb el sistema actual, polèmic per la discrecionalitat en les preguntes que els encarregats de cada Registre Civil realitzen als sol·licitants per avaluar el seu grau d’integració a la societat i cultura espanyoles, no cal abonar taxes i no cal acreditar el coneixement del castellà amb una titulació oficial, n’hi ha prou amb la documentació que provi els requisits que s’exigeixen en funció del país d’origen del sol·licitant i l’absència d’antecedents penals.

Aquestes condicions seguiran sent les mateixes amb la nova llei, de manera que en general, s’exigirà haver residit de manera legal i continuada a Espanya durant un mínim de deu anys per accedir al procediment llevat d’excepcions: cinc anys si l’aspirant és un refugiat, dos anys si procedeix de països iberoamericans, Andorra o antigues colònies espanyoles o un any si ha nascut en territori espanyol, ha estat sota tutela a Espanya o és fill o nét d’espanyols.