L’OCDE contradiu a Rajoy i redueix la previsió de creixement

0

El think tank, en canvi, si confia en que Espanya complirà amb l’objectiu de dèficit fixat per Brussel•les per aquest any

L’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha fet públiques avui les seves xifres sobre el futur macroeconòmic espanyol. En aquest sentit, l’organització s’ha alineat amb la Comissió Europea i ha rebaixat l’eufòria de l’acceleració econòmica que ha venut el govern de Mariano Rajoy. En efecte, l’organització dels països rics ha pronosticat que l’economia espanyola augmentarà fins el 3.2% aquest any, i arribarà al 2.7% al 2016. En canvi, la Moncloa havia xifrat en el 3.3% el creixement d’enguany i el 3% el proper. Aquestes dades, coincideixen pràcticament amb les proporcionades per Brussel•les. Cal recordar, que l’ens europeu havia previst una dècima menys que l’OCDE pel creixement del 2015, però en canvi havia establert la mateixa xifra pel 2016. Si anem més enllà, la diferència s’eixampla.

Pel que fa al 2017 l’organització que engloba als 34 països més industrialitzats del món assenyala que Espanya millorarà en un 2.5%. És a dir, quatre dècimes menys del que preveu l’executiu espanyol. També cal dir que, si ens fixem en el seu darrer informe el passat mes de maig, veurem com l’organització ha rebaixat la previsió pel 2016 en una dècima. Tanmateix, l’OCDE tampoc creu que Madrid compleixi amb l’objectiu de dèficit establert per les institucions europees pel proper any. Tal i com també, ha publicitat la Comissió Europea qui ha advertit que el govern que surti de les urnes el proper 20 de desembre haurà d’afrontar unes retallades de 9.000 milions d’euros. Tot i així, segons l’organització el dèficit només es desviaria una dècima; i a més pronostica que si s’arribarà a l’objectiu d’aquest exercici. Unes conclusions que contrasten amb les presentades per la Comissió Europea quan va anunciar que no confiava en que Espanya complís amb els deures pressupostaris.

Finalment, l’OCDE també ha volgut enviar un missatge d’optimisme a la península ibèrica recordant la bona feina feta pel poder executiu alhora d’emprendre mesures estructurals. També, ha qualificat de “robusta” la recuperació econòmica d’Espanya i ha assegurat que continuarà durant el 2016 i el 2017. Tot i això, el ritme serà menor degut, principalment, a que la depreciació de l’euro, els baixos preus del petroli, i de les matèries primeres s’aniran reconduint. Tots tres factors han ajudat a Madrid a poder incrementar en positiu les seves previsions macroeconòmiques.