Segons Nacions Unides, membres de l’ala juvenil del partit del govern a Burundi haurien comès violacions i abusos sexuals, a més d’execucions i desaparicions forçades

Membres de les forces de seguretat i milícies de l’ala juvenil del partit del Govern de Burundi, els Imbonerakure, han comès violacions i abusos sexuals -alguns en grup-, execucions i desaparicions forçades durant els episodis de violència política i ètnica de mitjan desembre del 2015, segons han denunciat aquest divendres les Nacions Unides després de rebre informes de supervivents, així com de l’existència d’un mínim de nou fosses comunes amb més d’un centenar de cadàvers al voltant de la capital, Bujumbura.

“Tant les forces de seguretat burundeses com els Imbonerakure gaudeixen de la impunitat més absoluta tot i les nombroses proves que els apunten com a responsables de crims cada vegada més i més greus”, ha declarat l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans (UNHRC), Zeid Raad Zeid al-Hussein.

La crisi actual va començar l’abril del 2015, quan el president, Pierre Nkurunziza, va anunciar la intenció de presentar-se a unes terceres eleccions. L’oposició va denunciar que era una maniobra anticonstitucional i va recordar que la Constitució només permetia dos mandats. Nkurunziza s’hi va presentar de totes maneres -els seus simpatitzants defensen que el primer mandat no comptava perquè havia estat elegit pel Congrés, no pels votants-, i va guanyar.

Durant les setmanes següents, l’oposició va començar a denunciar assassinats selectius i execucions de partidaris a mans de les forces de seguretat burundeses, i alhora el Govern del país feia un ultimàtum polèmic perquè la població lliurés qualsevol arma adquirida il·legalment, en el procés que, segons temien els crítics de Nkurunziza, era el començament d’una purga ètnica al país, igual que a Ruanda, de majoria ètnica hutu i minoria tutsi.

Només el mes de desembre passat, les Nacions Unides van documentar un mínim de 130 morts. Les estimacions de l’organització internacional apunten un mínim de 439 morts al país africà des de l’esclat de la crisi. “Tot apunta que el col·lapse total de la llei i l’ordre està a tocar i que, tenint en compte que els grups armats d’oposició cada vegada són més actius, la potencial dimensió ètnica d’aquest conflicte està començant a treure el cap. Ens encaminem al desastre si aquesta trajectòria continua”, ha lamentat l’alt comissionat.