L’ONU qüestiona les restriccions de llibertats fonamentals a França

0

Experts en Drets Humans de Nacions Unides adverteixen de les greus conseqüències per a les llibertats ciutadanes que tenen les restriccions implementades de dels atemptats de novembre

 

Experts en Drets Humans de les Nacions Unides han advertit que l’estat d’emergència en el qual viu França des dels atemptats del 13 de novembre inclou “restriccions excessives i desproporcionades” de les llibertats fonamentals com l’expressió, manifestació o privacitat, per la qual cosa han demanat una aplicació selectiva de les mesures.

Els relators especials sobre la llibertat d’expressió, la llibertat de reunió, la situació dels defensors dels Drets Humans, la protecció i promoció de llibertats en la lluita contra el terrorisme i el dret a la privacitat han fet públiques les seves preocupacions per les irregularitats que, segons la seva opinió, es cometen a França. Alhora, han recomanat que no es prorrogui l’estat d’emergència més enllà del 26 de febrer.

La llista de queixes inclou la falta de concreció de les mesures que regeixen sota l’estat d’emergència i, en aquest sentit, els relators han demanat al president francès, François Hollande, que amb vista a possibles reformes quedi garantit el compliment de les lleis internacionals sobre drets humans, al marge de la situació conjuntural de seguretat.

Els experts han recomanat revisions judicials prèvies de qualsevol mesura antiterrorista, així com de les tasques de recollida de dades i vigilància. La nota divulgada recorda que França ha d’acatar la seva “obligació internacional” per “assegurar una protecció adequada davant dels abusos” a l’ús de “les mesures excepcionals i de vigilància en el context de la lluita contra el terrorisme”.

Han instat les autoritats franceses a aplicar les “mesures excepcionals” únicament “per als propòsits per als quals han estat prescrites” i en relació amb l'”objectiu específic que les va inspirar”. Els relators han expressat la seva “alarma” per l’arrest domiciliari de diversos activistes mediambientals.