L’opció sobiranista perd recolzament respecte el 27S

1
EnComuPodem referendum
Pablo Iglesias amb Xavier Domènech, Ada Colau i altres membres d'EnComúPodem | Foto: Europa Press

L’independentisme perd 8,5 punts percentuals respecte el 27S mentre EnComúPodem en guanya més de 15 envers els resultats de Catalunya Sí Que Es Pot

 

Els resultats electorals d’aquest diumenge s’han llegit ja en moltes claus. A nivell català s’ha insistit molt en el fet que ERC ha superat la Democràcia i Llibertat –la coalició on s’integra Convergència-. Però també hi ha d’altres comparatives especialment importants en un context on encara està per veure si la CUP acaba investint Artur Mas.

Kiko Llaneras, de El Español, ha realitzat una comparativa entre els resultats obtinguts per les diferents formacions el passat 27S a les eleccions catalanes i els obtinguts aquest 20D. La primera conclusió és que el sobiranisme perd força. Els vots d’ERC i Democràcia i Llibertat junts es queden un 8,5% per sota del percentatge obtingut a les darreres eleccions catalanes. Malgrat el factor de l’abstencionisme independentista podria ser una explicació, és un toc d’atenció als dos partits que s’han vist desgastats a Catalunya per les dificultats en les negociacions amb la CUP.

 

 

Qui clarament millora els seus resultats respecte el 27S és l’autodeterminisme, representat per EnComúPodem, que el 27S es va presentar amb les sigles Catalunya Sí Que Es Pot. Aquesta formació, que aposta pel referèndum a Catalunya, passa d’obtenir el 8,9% dels sufragis a les passades eleccions catalanes al 24,7% aquest diumenge en les eleccions generals. De la mateixa manera que el factor abstencionista dels independentistes podia estar jugant en contra del sobiranisme, l’efecte de Podemos i la lectura en clau espanyola d’aquestes eleccions podria jugar a favor de la llista que ha liderat a Barcelona l’historiador Xavier Domènech.

També sembla un punt a favor d’EnComúPodem el fet d’haver guanyat el vot dels ciutadans que el 27S van apostar per la CUP i que en aquestes eleccions no tenien aquesta opció. Tot i que aquesta és una dada que confirmaran o desmentiran les enquestes post-electorals, sembla probable que bona part dels votants cupaires, que s’han decantat per l’esquerra alternativa abans que per les propostes independentistes.

Ciutadans recula

Respecte als altres tres principals partits estatals, l’evolució respecte les eleccions catalanes ha estat més aviat tímida. El PSC, que ha vist com el ‘cinturó vermell’ va passar a ser taronja –per Ciutadans- fa tres mesos i ara és ‘morat’, ha guanyat tres punts percentuals de vot, passant 12,7% dels sufragis al 15,7%. El PP, per la seva banda cau 2,6 punts mentre que Ciutadans, que va ser el partit triomfador del 27S –juntament amb el sobiranisme- ha vist reduït el seu recolzament a Catalunya, passant del 17,9% dels vots a tan sols un 13,1%.

Compartir
Article anteriorArmadura TALOS, l’Iron Man del exercit dels EUA
Article següent‘Festes del Foc al Pirineu’ comença a Baga
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]