L’oposició orquestra un front contra les imposicions de Colau

0
L'oposició orquestra un front contra les imposicions de Colau

L'oposició orquestra un front contra les imposicions de Colau

L’alcaldessa compareix en una roda de premsa

L’oposició es planta davant les imposicions d’Ada Colau. Tots els grups a excepció de la CUP han orquestrat un front comú per exigir a l’alcaldessa una repartició justa dels assessors que eviti que la fiscalització a l’executiu municipal quedi minvada per falta d’efectius.

PP, Ciutadans, CiU, ERC i PSC han forçat la celebració d’una reunió extraordinària per replantejar la distribució de càrrecs de confiança, després que dijous passat el govern de Barcelona es mostrés inflexible i comuniqués a l’oposició que pretenia quedar-se amb el 74% dels assessors i que els sis grups municipals de l’oposició es repartissin el 26% restant, tal com va revelar aquest diari. L’empipament va ser majúscul pel contingut de la proposta i per les formes, ja que l’encarregat de traslladar les intencions de Colau va ser la seva parella, Adrià Alemany, i no un càrrec electe de BComú com hagués estat preceptiu. El govern de la capital catalana aspirava a disposar de 68 càrrecs de confiança i que l’oposició es repartís 24. L’oferta va millorar mínimament el dilluns, amb una proporció de 63 per 30, però els grups municipals continuen sense conformar-se i rebaten que ells sumen 30 regidors pels 11 de BComú.

L’oposició sap que és potestat de l’alcaldessa decretar la repartició de càrrecs de confiança, però també que necessitarà els seus vots per aprovar altres aspectes fonamentals en el proper mandat.

Sou i districtes, en joc

Sobre la taula està, per exemple, els sous dels regidors. L’oposició podria imposar als edils de BComú salaris per sobre dels 2.200 euros que fixa el codi ètic del partit governant i empènyer als seus edils a donar la part sobrant per complir amb la seva promesa d’austeritat.

També barreja l’oposició pactar els presidents dels districtes a esquena de Colau valent-se de la seva majoria en el ple, si l’alcaldessa no dóna el seu braç a torçar amb la qüestió dels càrrecs de confiança. I, finalment, pretén que entre la comissió que se celebren mensualment en el Consistori una abordi temes de seguretat, extrem que, segons fonts municipals, el govern de Colau no té previst actualment.

En aquesta guerra per la repartició d’assessors l’executiu municipal al·lega que actua obligat per la legislació estatal que imposa una reducció de 71 assessors a l’Ajuntament, passant de 163 a 92. I afegeix que l’esforç més gran ho realitzarà el mateix govern en perdre gairebé la meitat dels 120 càrrecs de confiança que atresorava el gabinet de CiU. Conclou que l’oposició disposava del 26% dels assessors en l’etapa nacionalista, enfront del 33% que BComú li ofereix ara. No obstant això, Colau oblida que ara l’oposició està formada per sis partits enfront dels quatre del passat mandat. I que la fragmentació lligada a la distribució de càrrecs de confiança que BComú proposa podria abocar a raquítics grups municipals formats per tres regidors i quatre tècnics.

L’ex alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va advertir a Colau que, si no transige, i negocia una repartició justa dels assessors “es trobarà amb una oposició cada vegada més dura”. “Encara no s’han assabentat que no tenen majoria”, va etzibar el líder de l’oposició, qui va lamentar que ni tan sols s’hagi reunit amb ell des que va ser investida alcaldessa.

Precisament sobre la necessitat de comptar amb els interlocutors adequats va tornar Trias, qui va acusar a BComú de demostrar una “confusió greu entre el que és l’Ajuntament i el que és el partit”. L’anterior alcalde de la capital catalana es referia d’aquesta manera a la presència de la parella de Colau en la junta de portaveus del passat dijous i advertia a la primera edil de Barcelona que el seu grup no tornarà a reunir-se amb representants de BComú que no siguin regidors electes del Consistori.

També el líder del PP barceloní, Alberto Fernández, va censurar el “corralet polític2 que, al seu judici, l’alcaldessa està instal·lant a l’Ajuntament. El popular va cridar a l’oposició a liderar Barcelona davant el «espantall i el despropòsit dels quals la governen des de la minoria absoluta».