Entre divendres i dissabte es celebra el cim de l’OTAN que està marcat per la situació del Mediterrani pels fluxos migratoris, la lluita antiterrorista, l’amenaça russa i el Brexit

“El món és avui un lloc més perillós que fa uns anys”, va declarar el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, en una compareixença prèvia al cim que conclourà dissabte. És un resum de la situació en la qual es troba l’organització que celebra un cim entre divendres i dissabte a Varsòvia, Polònia. Les decisions que es prenguin marcaran el futur de les accions de l’Aliança Atlàntica per als pròxims dos anys.

La novetat del cim és el compromís entre l’OTAN i la UE de treballar junts i de forma complementària amb l’objectiu de lluitar contra la xarxa de trànsit de migrants. Per això, després del desplegament de vigilància en el mar Egeo, ara volen centrar les seves forces en el Mediterrani. Aquest és el seu gran repte. L’OTAN vol col·laborar amb la UE en el que es coneix com “l’operació Sofía” en la ruta des de Líbia. A més, volen estabilitzar aquest país, encara que, de moment, és una tasca difícil.

D’altra banda, l’OTAN vol frenar l’amenaça russa, per això, hi haurà quatre batallons de “presència estable” i de 1.000 soldats cadascun. Els batallons estaran distribuïts a Polònia, Estònia, Letònia i Lituània.  EEUU, el Regne Unit, Canadà i Alemània, respectivament, lideraran els batallons, ja que, segons el ministre de Defensa polonès, Antoni Macierewicz, “fins que el Kremlin no canvií d’actitud, Rússia ha de ser tractada com l’amenaça més gran per la pau a Europa”.

 

Lluita contra l’Estat Islàmic

L’OTAN insistirà al cim per lluitar contra l’Estat Islàmic a Síria i a Iraq. Malgrat això, l’Aliança Atlàntica no havia estat involucrada en la Coalició Internacional contra el jihadisme. La Coalició Internacional està guiada pels Estats Units.

A més, s’oficialitzarà la decisió de compartir la informació que es reculli dels avions de vigilància de l’OTAN des de Turquia i aigües internacionals.

 

Reunió marcada pel Brexit

El Brexit marcarà el cim biennal que es porta a terme a Varsòvia entre els caps d’Estat i els Governs dels països de l’Aliança. El president dels Estats Units, Barack Obama, es reunirà amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el del Consell Europeu, Donald Tusk per treballar els diferents escenaris.

Els dos presidents europeus també parlaran amb el secretari general de L’OTAN, Jens Stoltenberg, per afavorir una millor cooperació entre l’Aliança Atlàntica i la UE, ja que l’abandó britànic pot debilitar les relacions.