L’Aliança envia vaixells a l’Egeu per frenar el flux de refugiats i combatre el tràfic de persones

L’Aliança del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN), sembla disposada a ‘mullar-se’ per combatre el tràfic de persones que s’incrementa a la perifèria d’Europa com a conseqüència de l’arribada massiva de refugiats provinents en gran part d’Orient Pròxim. El secretari general de l’Organització, Jens Stoltenberg, ha confirmat en roda de premsa aquest dijous l’enviament de la seva segona agrupació naval permanent, que estarà sota comandament d’Alemanya i la missió de la qual serà la vigilància i reconeixement del terreny, per tal de posar fre al flux constant d’immigrants i lluitar contra el tràfic de persones.

 
L’OTAN ha pres aquesta decisió després que els governs d’Alemanya, Grècia i Turquia fessin una crida a l’Organització per aconseguir la seva implicació i ajuda per aturar i gestionar millor l’arribada dels refugiats, que s’ha intensificat exponencialment des de l’estiu passat. “L’objectiu és participar en els esforços internacionals per frenar el tràfic il·legal i la immigració il·legal a l’Egeu”, ha puntualitzat Stoltenberg durant la roda de premsa.

 
Malgrat els 28 ministres de Defensa dels Estats membres de l’OTAN han aprovat la petició tripartita d’Alemanya, Turquía i Grècia, explica El País que aquesta demanda va agafar a contrapeu a la resta de companys. Segons el diari madrileny, Pedro Morenés, ministre de Defensa espanyol en funcions, ha reconegut aquest dimecres que “havia sorprès” la petició. Tot i això, la iniciativa ha tirar endavant i les quatre naus de l’OTAN que treballaven a la Mediterrània Occidental ja han rebut l’ordre de dirigir-se cap al Mar Egeu “sense més dilació”.

 
Cal recordar que fa pocs dies es va saber per un informe de l’Europol, l’agrupació de policies a Europa, que al voltant de 10.000 nens refugiats han caigut en mans del tràfic de persones en els darrers mesos.