Lukaixenko aconsegueix el seu cinquè mandat com a president de Bielorússia

0
Aleksandr Lukaixenko
EP: Aleksandr Lukaixenko
Aleksandr Lukaixenko
EP: Aleksandr Lukaixenko

Lukaixenko guanya amb majoria

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha aconseguit aquest diumenge el seu cinquè mandat al capdavant del país després d’imposar-se a les eleccions amb el 83,49 % dels vots, segons ha informat la comissió electoral.

[quote]Així, Lukaixenko s’ha imposat a Tatiana Karatkevich, que ha obtingut el 4,42 % de les paperetes; Serguei Haidukevich, que ha rebut el 3,32 % dels vots; i Nicholas Ulajovich, que ha aconseguit l’1,67 % dels suports.[/quote]

Segons aquestes informacions, l’actual mandatari s’ha imposat àmpliament en totes les regions del país. La comissió electoral ha xifrat a més la participació en un 87,2 %, segons ha informat el diari local ‘Sovetskaya Belorussiya’.

La reelecció de Lukaixenko ara fa cinc anys va provocar massives protestes al país i va portar a la presó importants líders de l’oposició, però el suport al règim després de dues dècades ha augmentat des que el president es va erigir com la garantia de l’estabilitat davant la crisi econòmica i el conflicte separatista prorús a Ucraïna.

Tan segur estava de la seva victòria, que Lukaixenko ha dedicat les seves declaracions durant la jornada electoral a destacar la proximitat del seu país amb Rússia, el país “més proper i amistós”.

“No només seguim essent un país amic per a Rússia. Som el país amic més proper”, ha afirmat Lukaixenko, que ha criticat els mitjans occidentals i algunes veus russes que acusen Bielorússia d’un acostament a Occident, cosa que ha negat. “Els agradaria enterbolir aquestes relacions, però no ho han aconseguit ni ho aconseguiran”, ha postil·lat, segons ha recollit l’agència de notícies russa Itar-Tass.

Pel que fa a la possibilitat de la instal·lació de bases militars russes a Bielorússia, Lukaixenko ha assenyalat que abordarà la qüestió amb el president rus, Vladimir Putin. “Tractarem aquesta qüestió amb Vladimir Putin. Si Rússia veu alguna cosa que nosaltres no veiem, ens ho dirà”, ha indicat.

En qualsevol cas, ha advertit que “Bielorússia mai servirà com a plataforma per atacar cap país”, tampoc Ucraïna, i ha destacat que hi ha una treva en vigor a l’est d’Ucraïna gràcies a la mediació de Bielorússia. “La treva és aquí i després vindrà la pau”, ha assegurat.

ACOSTAMENT A OCCIDENT

Occident ha aïllat durant molt temps Lukaixenko, que s’ha arribat a descriure a ell mateix com “l’últim dictador a Europa”, a causa del seu historial de drets humans i de les seves dràstiques mesures contra els dissidents polítics, i ha imposat sancions econòmiques a alguns alts càrrecs i companyies nacionals.

Tot i això, les seves crítiques a l’annexió russa de la regió ucraïnesa de Crimea, els acords sobre Ucraïna i el perdó atorgat a sis dirigents opositors l’agost passat han propiciat cert acostament a Brussel·les i Washington.

“Hem fet tot el que volia Occident abans de les eleccions. Si Occident vol que millorin les nostres relacions, ningú ni res pot impedir-ho”, ha advertit. “La pilota és a la teulada d’Occident”, ha afegit després de votar.