Jonah Lomu ha mort als 40 anys a causa d’una malaltia renal. Va sotmetre’s a un transplantament de ronyó l’any 2002, però set anys més tard el seu cos va rebutjar l’òrgan

  • “Jonah, com va?”.
  • “Estic a punt de donar-li la mà a aquest senyor, una persona que la gent estima apassionadament… no diguis res, ximple”.

24 de juny de 1995. Sudàfrica. Instants previs a l’inici de la final de la tercera Copa del Món de Rugbi entre Nova Zelanda i el país amfitrió, Nelson Mandela baixa a la gespa a saludar els jugadors. Un a un els hi estén la mà; però, a l’arribar davant Jonah Lomu, s’atura un moment i dialoga amb ell. Lomu es queda mut, mentre rumia si contestar o gaudir del moment:“En aquell moment no vaig poder parlar, vaig quedar-me sense paraules. Aleshores, Madiba va desitjar-me un bon partit. Em va mirar, va fer un gest, i va continuar el seu camí”.

Jonah Lomu ha mort als 40 anys | Diari Català
Jonah Lomu i Nelson Mandela, instants previs a l’inici del partit | FOTO: rugbytime.com

“Madiba va desitjar-me un bon partit. Em va mirar, va fer un gest, i va continuar el seu camí”

Diuen els entesos que aquell dia Lomu no va oferir tot el seu potencial sobre la gespa. Més, quan ell mateix va reconèixer que “no vaig poder oblidar el seu rostre durant tot el duel. Mandela tenia una aura; va aixecar un país sencer i els ànims de Sudàfrica. La resta és història”.

Jonah Lomu, llegenda del món del rugbi, ha mort als 40 anys per culpa d’una malaltia renal que l’ha acompanyat tots aquests anys. L’any 2004 va sotmetre’s a un transplantament de ronyó, però set anys més tard el seu cos va rebutjar l’òrgan i els problemes van engegantir-se. Des d’aleshores, la seva vida depenia d’una màquina de diàlisi durant sis hores al dia i tres cops per setmana.

Lomu està considerat el millor jugador de tots els temps. Ens ha deixat una llegenda del rugbi, un mite que ara podrà retrobar-se amb Nelson Mandela al cel. Probablement, ara sí, haurà parlat amb ell i qui sap si hauran fet junts una última ‘haka’ des del cel.