A falta del recompte del vot per correu, tot apunta que l’extrema dreta ha superat Els Verds a les presidencials austríaques

Àustria serà, amb tota probabilitat, el primer país de l’Europa occidental amb un president ultradretà. Serà Norbert Hofer, del Partit Liberal d’Àustria (FPÖ, en les seves sigles en alemany). Hofer, de 45 anys, ha superat al veterà membre d’Els Verds, Alexander Van der Bellen, per 140.000 vots en la segona volta de les presidencials del país. Malgrat encara queda per recomptar el vot per correu -uns 850.000 vots-, Van der Bellen, de 72 anys necessitaria un percentatge de suport per correu molt més alta de la rebuda aquest diumenge per poder remontar el resultat, de 51,9% a 48,1% en aquests moments.

Norbert Hofer és vist a Àustria com la cara més amable de la extrema dreta a Àustria, que ha vist reforçat el seu discurs xenòfob amb la crisi dels refugiats i la dubitativa resposta del govern socialdemòcrata. Precisament el fet que els socialdemòcrates del país, que governaven al legislatiu i l’executiu, hagin passat en pocs mesos d’obrir les portes d’Àustria als refugiats a una posició més restrictiva -per recuperar vots que fugien cap al partit de Hofer- ha provocat una sagnia tal que el partit (SPÖ) no va passar ni tant sols la primera ronda de les presidencials, que normalment superaven tant els socialdemòcrates com el Partit Popular austríac.

Si els resultats de la primera volta mostraven un extremisme en les posicions dels ciutadans austríacs, el que es pot concloure de la victòria de Hofer és un gir cap a la dreta i l’èxit d’un discurs xenòfob i populista que amenaça amb fer-se encara més fort a la resta de la UE, que fins ara només havia vist la victòria de la ultradreta a Polònia, malgrat en altres països cada cop s’està fent més forta i, fins i tot, participa en alguns governs. Posant, però, en context aquesta elecció, val a dir que a Àustria el poder legislatiu -és a dir, el govern- és qui té les competències més importants. Fins les eleccions legislatives, previstes per 2018, aquest govern està en mans dels socialdemòcrates.

Compartir
Article anteriorMor atropellat pel seu propi autocar
Article següent(2-0) El Rei de Copes aconsegueix el doblet
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]